Zdravlje

Moćne i vredne donacije koje će služiti građanima Niša i cele Srbije

Zahvaljujući Ambasadi SAD, Ambasadoru Godfriju, kao i našim prijateljima iz Komande Američke vojske za Evropu, naš grad Niš i Niški okrug u poslednjih godinu dana dobili su donacije u vrednosti od preko 3 miliona dolara koje će značajno unaprediti naš zdravstveni sistem, uvođenje brojnih dijagnostičkih metoda koje se do sada nisu radile ni u Nišu a mnoge se nisu radile ni u Srbiji,  ali i obezbediti nove i bolje uslove osobama ometenim u razvoju koje borave u ustanovi „Mara“, bolesnicima koji se leče u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici kao i učenicima škole u Svrljigu, kaže profesor dr Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju KC Niš koji je sa  profesorom dr Bratislavom Tiodorovićem prisustvovao prijemu  kod Njegove Ekselencije Ambasadora SAD u Srbiji  Entonija Godfrija i njegove supruge Ane, povodom obeležavanja Dana nezavisnosti – 4. jul.

Sumirajući donacije koje su stigle dr Dragan Mlić kaže da je zahvaljujući njima rekonstruisana škola u  Svrljigu – donacija vredna 600.000 dolara. Završen je tender i uskoro se očekuje početak građevinskih radova na rekonstrukciji  zgrade u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici – donacija vredna 500.000 dolara. U narednih nekoliko meseci se očekuje raspisivanje tendera  za kompletnu rekonstrukcij  i izgradnju objekta ustanove Mara u Nišu gde borave osobe sa posebnim potrebama koje su ometene u razvoju. Vrednost radova je 600.000 dolara i obuhvatiće dogradnju još jednog sprata i rekonstrukciju već postojećeg objekta.

“Obezbeđivanje opreme i aparata za Kliniku za kardiohirurgiju KC Niš. Vrednost nabavljene opreme koja je isporučena prošle godine i koja se već koristi u operacionim salama i na kojoj je operisano do sada preko 1.000 bolesnika bila je oko 500.000 dolara”, kaze dr Dragan Milić. “Nabavljena je i Real-Time PCR mašina i prateća opremea za laboratoriju „Douglas Dold“ koja se nalazi u Klinici za kardiohirurgiju KC Niš. Na ovoj mašini tokom poslednjih meseci urađeno je na hiljade analiza na prisustvo Covid-19 infekcije. Vrednost donacije je 100.000 dolara, a mašina je predata na korišćenje novembra meseca 2019. godine”, kaze dr Dragan Milić.

On dodaje da je u toku i nabavka najsavremenije opreme za genetska istraživanja za laboratoriju „John Frothingham“ koja će se nalaziti na Medicinskom fakultetu u Nišu i koja će biti svakako najopremljenija laboratorija na Balkanu i jedna od najboljih u Evropi.

Vrednost donacije sa pratećom opremom je oko 700.000 dolara. Laboratorija ce biti otvorena u septebru.

“Moćne i vredne donacije koje će služiti građanima Niša i cele Srbije”, zakljucuje dr Dragan Milic.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com