Društvo

Mobilni telefon u fizičkom eksperimentu

Digitalna tehnologija i mediji, zasnovani na upotrebi interneta i mobilnih telefona predstavljaju najpopularniji način komuniciranja u savremenom svetu. Mobilni telefoni su naša svakodnevica, a novi modeli se po svojim mogućnostima sve više približavaju ili čak prevazilaze računare.

Sa željom da podstakne učenike da u okviru realizacije eksperimenata iz fizike koriste mobilne telefone i aplikacije na njima, Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, uz podršku „Telekom Srbija” a.d. Beograd, raspisuje Konkurs za najbolji rad učenika srednjih škola na temu “Mobilni telefon u fizičkom eksperimentu”.

“Tokom svojih istraživanja učenici će upoznati mogućnosti ovih “pametnih” uređaja i saznaće da telefoni osim što omogućavaju korišćenje interneta i društvenih mreža, mogu predstavljati pravu malu fizičku laboratoriju. Uz pomoć ove svima dostupne “mini-laboratorije” moguće je meriti brzinu, ubrzanje, intenzitet zvuka i svetlosti, jačinu magnetnog polja i još puno toga”, kažu organizatori konkursa sa Departmana za fiziku PNF-a.

Departman za fiziku PMF-a u Nišu poziva učenike da pokažu svoju originalnost i kreativnost i prihvate ovaj izazov i uz mentorstvo nastavnika, osmisle rad koji će prikazati upotrebu mobilnih telefona u fizičkim eksperimentima.

Konkurs je otvoren za pojedince i dvočlane timove. Radove će ocenjivati komisija profesora fizike. Za svakog člana tri najbolja tima „Telekom Srbija“  je obezbedio vredne nagrade – mobilne telefone i tablete.

Konkurs je otvoren do 30. marta. 2019. godine. Smotra najboljih učeničkih radova biće održana 20. aprila 2019. god. na PMF-u u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com