Društvo

Mladoj Srpkinji Adi zlatnik škole u Americi za đaka generacije

Gde god da su, šta god da rade, čime god da se bave, na bilo kom meridijanu, mladi Srbije osvajaju nagrade i ostavljaju dubok trag.

Tako je i sa mladom Adom Praun Petrović koja živi u Kaliforniji, ali preko bake i deke vezana za Srbiju i Niš. Ona je ove godine završila osmi razred u školi Čelindžer u Americi i kao najbolji đak u generaciji održala je govor pred roditeljima maturanata i dobila zlatnik od škole.

Adina porodica se ponosi njenim uspehom, a ona je samo još jednom pokazala da za mlade Srbije ne postoje granice kada je znanje u pitanju. Ada je najbolji način predstavila sebe, svoju porodicu i zemlju u kojoj se nalaze njeni koreni- Srbiju i Niš sa kojim su povezani baka i deka.

Ada Praun Petrović, Foto: privatna arhiva

“Škola daje zlatnik najboljem maturantu kao simbol da znanje vredi kao i zlato”, priča Adina baka Mirjana Petrović. “Moram da napomenem da je Ada jedina srpkinja u svojoj generaciji. Sva ostala deca u njenoj školi su iz Indije ili Kine, što znači da je Ada u vrlo jakoj konkurenciji proglašena za najboljeg đaka. U Americi su mladi iz Indije i Kine, koji se ovde školuju, poznati po tome koliko pažnje posvećuju obrazovanju i koliko su dominantni na svim takmičenjima i prilikom prijema na univerzitete”.

Baka Mirjana dodaje da Ada pohađa jednu od naprestižnijih privatnih škola u America, pa je uspeh koji je postigla utoliko dragoceniji.

“Ada, njen brat i sestra idu od svoje treće godine u privatnu školu Čelindžer, koja je na zapadu SAD-a poznata po dobrom školskom programu i po velikom broju takmičenja koje organizuju za svoje učenike. Čelindžer ima škole u Kaliforniji, Juti, Nevadi, Ajdahu i Teksasu. U Zalivu oko San Franciska Čelindžer ima deset škola. Ada je na mnogim školskim takmičenjima uspešno učestvovala, ali je najviše uspeha imala iz govorništva, naučnih eksperimenata, programiranja, likovnih umetnosti i pisanja priča”, kaže Mirjana koja dodaje da je posebno raduje to što Adu u Americi u školi in a takmičenjima svi znaju kao malu Srpkinju.

Ada Praun Petrović, Foto: privatna arhiva

“Prošle nedelje su učenici iz njene škole i ostalih škola Čelindžer ovde u Zalivu išli na izlet na Alkatraz. Za ručak su otišli u restoran i tamo je na kasi radila žena na čijoj je uniformi bilo njeno ime, Jelena. Ada je na engleskom pitala odakle je, a žena je rekla iz Srbije. Tada je Ada radosno na srpskom rekla “Pa, i ja sam iz Srbije”, naglašava baka Mirjana.

Nekoliko godina su srpski studenti na Berkliju organizovali Svetosavske akademije. Ada je na njima učestvovala i recitovala pesme srpkih pesnika. Jedne godine je recitovala pesmu o Svetom Savi, druge “Trojeručicu” Matije Bećkovića, a treće “Plavu grobnicu” Milutina Bojića.

Od prvog razreda, pa zaključno sa osmim, Ada je pobeđivala u svojoj školi u govorništvu. Od petog razreda učestvuje na takmičenju posvećenom naučnim projektima gde učenici treba sami da osmisle neki projekat i eksperimente koji će dokazati ili opovrgnuti njihovu hipotezu.

Ada je više puta na školskim takmičenjima pobeđivala, a prošle godine je na regionalnom takmičenju dobila specijalnu nagradu Američkog društva za hemiju za svoj projekat. Veliki broj nagrada ova mlada Srpkinja je osvajala i na takmičenjima iz programiranja, a u pitanju je izrada interaktivne igrice.

“Ada je uspešna sportistkinja, a takmiči se u skijanju, trijatlonu i tekvandou”, dodaje baka Mirjana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com