Društvo

Mladim roditeljima, naučnim radnicima podeljena auto-sedišta. Cilj akcije bezbednost dece u saobraćaju

Zabluda je da deca u saobraćaju najčešće stradaju kao pešaci, zapravo ona najčešće stradaju kao putnici u vozilu, za šta su direktno odgovorni roditelji. Ipak, dobro je to da Niš ima nizak rizik stradanja dece u saobraćaju, ali zabrinjavajući podatak je da su se u 2021. godine dogodile saobraćajne nezgode gde su dva deteta smrtno stradala. Upravo sa ciljem bezbednosti dece u saobraćaju u Gradskoj kući u Nišu oko pedesetak mladih naučnika dobilo je auto – sedište za svoju decu.

Pomoćnica gradonačelnice Niša Vladislava Ivković istakla je da je ovo način da se podrže mladi naučnici. Sedišta su dobili mladi roditelji sa svih fakulteta Univerziteta u Nišu, a na osnovu spiska koji su te visokoobrazovane ustanove dostavile Gradu.

Vladislava Ivković, pomoćnica gradonačelnice

“Brinemo o mladim stručnjacima, važno nam je da u ovom gradu nastave naučni rad i da ovde nastave da stvaraju svoju porodicu. Brinemo i o bezbednosti naše dece i zato smo odlučili da ove godine u sklopu brojnih aktivnosti pomognemo i na ovaj način dobrinesemo da deca budu bezbednija u saobraćaju”, poručila je Ivković mladim roditeljima.

Marija Đorđević sa Filozofskog fakulteta u Nišu, majka dečaka, kaže da joj ova pomoć znači.

“Sve što dobijemo naravno da znači, naročito što je ovo meni treće dete. Imam prethodno sedište, ali je baš staro. Ovo je verovatno i kvalitetnije”, kazala je Marija Đorđević.

Marko Maslać, profesor strukovnih studija na akademiji Šumadija u Kragujevcu i šef Katedre za drumski saobraćaj podseća da je auto sedište obavezan deo opreme za automobil i roditelji su dužni i po Zakonu i moralno da ga koriste kada voze svoje dete.

“Postoji velika zabluda da deca do 14 godina najčešće stradaju kao pešaci i da su tu najugroženiji. Deca najčešće stradaju kao putnici u vozilu što predstavlja direktnu odgovornost njihovih roditelja.  Dakle, 50 posto u prethodnom periodu poginule i povređene dece u saobraćajnim nezgodama u Republici Srbiji su deca koja su prevožena kao putnici u vozilu. Grad Niš ima nizak javni rizik stradanja dece u saobraćaju u odnosu na prosečne podatke stradanja dece u Srbiji. “, kazao je Maslać.

Zakon o bezbednosti u saobraćaju propisuje da lice koje se prevozi u vozilu do 135 cm visine ili 36 kilograma, mora koristiti auto – sedište tokom vožnje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com