Društvo

Mladi žele da u medijima čitaju o svojim uspesima

Srednjoškolci žele da budu više zastupljeni u medijima, da se više govori o njihovim uspesima, da se prati njihov rad, da oni najbolji budu primer ostalim vršnjacima, ali i mlađim generacijama, jedan je od zaključaka sastanka predstavnika Učeničkih parlamenata čija je glavna tema bila „Mi i mediji“ ili, tačnije, mladi i mediji.

Sednici parlamentaraca koja je održana u Nišavskom upravnom okrugu, a kojoj je prisustvovao i načelnik Školske uprave u Nišu Dragan Gejo kao i Dušica Davidović, odornica u Skupštini grada Niša koja poslednjih godina uveliko zagovora borbu protiv nasilja nad decom. Sednica je, simbolično, zakazana na Dan deteta kako bi se skrenula pažnja društva na mlade, njihovo mišljenje, želje i potrebe. Zaključci koji budu doneti nakon diskusije i razmene mišljenja mladih parlamentaraca biće preneti njihovim vršnjacima u školama. Sastanak je organizovala i podržala Organizacija  prijatelja dece Niša.

„Greška medija je u tome, kada se radi o mladima, što mnogo više potenciraju negativne stavri dok je mnogo manje onih pozitivnih. Činjenica je da deca upiju sve ono što vide i onda počinju to da rade. Deca koja žele pažnju i koja žele da budu primećena radiće ono što vide da se najviše potencira. Tako usvajaju negativno i društveno neprihvaćeno ponašanje“, kaže Maša Milenović iz Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ u Nišu.

Ona dodaje da kod njenih vršnjaka sve više opada motivacija za učenjem i radom, jer to niko ne primećuje.

„Upravo tu mediji mogu da pomognu, da promovišu pozitivne vrednosti, postignića mladih, njihov uspeh, rad srednjoškolaca. U tom slučaju bi takavo ponašanje vremenom bilo prihvaćeno kod maldih, a to znači da bi se smanjilo i vršnjačko nasilje“, kaže Maša.

Slično razmišlja i njena vršnjakinja iz Pravno-poslovne škole Jovana Ilić.

Foto: V. P.

„U globalu deca, a posebno mladi srednjoškolci nisu dovoljno zastupljeni u medijima, posebno kada su u pitanju njihovi uspesi“, kaže Maša. „Mislim da mi svojim aktivnostima možemo da promenimo. Počeli smo sa školskim novinama i društvenim mrežima, ali i zahtevamo da naše akcije budu propraćene“.

Pažnja medija koja je usmerena mladima za njih je svojevrsna motivacija, a kada i to izostane, više nema ni pažnje u sredini u kojoj žive, jer se za njihove uspehe ne čuje. Krajnji rezultat bude nazadovoljstvo mladih i njihov odlazak iz zemlje.

„Tema koju danas obrađujemo izuzetno je izazovna za sve“, kaže Biserka Svetozarević, sekretar Organizacije prijatelji dece Niša. „Ova  tema govori o participaciji učenika u medijima i mehanizmima zaštite od eventualnih zloupotreba“.

Ona dodaje da je zadatak svih da pomognu učenicima da razviju svest o pravim vrednostima, da cene ono što je kvalitetno i dobro i da prepoznaju zamke koje vrebaju u medijima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com