Društvo

Mladi vatrogasci iz Niša uče od svojih vršnjaka iz Francuske

Pravno-poslovna škola u Nišu od danas do 18.januara biće domaćin gostima iz Francuske, tačnije delegaciji iz Bordoa koju čine Mariz Diselije, zadužena za saradnju i međunarodne odnose Departmana, kapetan Vensan Lator, oficir za obuku Službe Departmana i Žak Loše, pomoćnik direktora škole Šam-Delme u Pelegriju, u pratnji počasnog konzula Republike Francuske u Nišu Saše Miljkovića.

Na ovaj način se nastavlja saradnja Pravno-poslovne škole u Nišu sa školom u Pelegriju koju nedavno posetili i predstavnici ove niške škole. Ciljevi posete su razmena iskustava u radu profesionalnih vatrogasno-spasilačkih jedinica i DVD, potpisivanje Protokola o saradnji sa školom Šam-Delme iz Pelegrija i realizacija donacije vatrogasne opreme Departmana Žirondo Pravno-poslovnoj školi Niš, za unapređivanje praktične nastave u obrazovnom profilu Tehničar zaštite od požara.

“Pravno-poslovna škola Niš je 2018. godine uspostavila međunarodnu saradnju sa Departmanom Žironda, administrativni centar Bordo, Republika Francuska. Predstavnici škole su novembra 2018. godine posetili profesionalnu jedinicu i kasarnu za obuku Službe za pomoć i protivpožarnu zaštitu Departmana Žironde, kao i školu Šam-Delme u Pelegriju. Saradnja je uspostavljena u okviru projekta Razmena stručnosti u nameri jačanja Dobrovoljačkog vatrogasnog društva u Nišu, u trajanju od godinu dana, koji povezuje Gradsku opštinu Medijana, Pravno-poslovnu školu Niš i Dobrovoljno vatrogasno društvo Niš sa Savetom departmana Žironde, koledžom Šan Deme iz Pelgrija i Službom departmana Žironde protiv požara i za pomoć”, kaže Milorad Gavrilović, direktor Pravno-poslovne škole u Nišu.

Projekat je podržan od strane francuskog Ministarstva za Evropu i spoljne poslove, a Savet departmana Žironde je nosilac projekta.

“Niš je jedan od malobrojnih centara u Srbiji za obuku mladih vatrogasaca, a koje se vrši u Pravno-poslovnoj školi. Ovo obrazovanje zavisi od sektora vanrednih situacija, vezano za Ministarstvo unutrašnjih poslova. U Žirondi, u mestu Pelgriju, nalazi se koledž u kome je uspostavljena stručna i praktična obuka i vežbanje učenika za mlade vatrogasce-spasioce koji se, po položenom ispitu, stavljaju na raspolaganje lokalnim vatrogasnim jedinicama u borbi protiv požara i za pružanje pomoći stanovništvu u Žirondi”, dodaje Saša Miljković. “Cilj ovog projakta je, između ostalog, da se oživi znanje i praksa dobrovoljnih vatrogasaca-spasilaca koje je postojalo u prošlosti u zemlji”.

Ukupna vrednost projekta je 17.380 eura, gde MEAE učestvuje sa 6.068 eura, francuski partneri sa 9.522 eura, a srpska strana sa 1.790 seura. Pravno-poslovna škola Niš je tehnički koordinator sprovođenja aktivnosti projekta, uz podršku Gradske opštine Medijana. Projekat će se prve godine sastojati u razmeni francuskih i srpskih obrazovnih i stručnih saradnika u nameri usavršavanja programe za obuku učenika za profil mladih vatrogasaca dobrovoljaca u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com