Obrazovanje

Mladi talenti u glas: „Potrebna nam je podrška okoline, ali i podrška oko nabavke literature!“

Održan sedmi Forum mladih naučnika

Humanitarna organizacija „Nađi Raula“ iz Niša uz podršku Naučno – tehnološkog parka u Nišu po ideji Jovana Milića, omladinskog aktiviste i ove godine organizovala je tradicionalni Forum mladih naučnika. Ovogodišnji forum održan je u petak, 21. maja 2021. godine u 11.00 časova na digitalnim platformama Humanitarne organizacije „Nađi Raula“, a Forum je po prvi put svečano otvorila gospođa Tamara Vučić, supruga predsednika Republike Srbije, koja je svakog govornika posebno pozdravila.

Ovogodišnji govornici i to: Vasilije Pantelić iz Beograda, Natalija Tanić iz Zaječara, Luka Radičević iz Slovenije, Jana Dragović iz Kuršumlije, Milan Đorđević iz Svilajnca i Jovan Arizanović iz Niša govorili su na temu: „Mladi talenti – uspeh i izazov“. Po prvi put od šestoro govornika na Forumu, četvoro njih je bilo ili je i dalje deo IS „Petnica“.
Budući da je Grad Niš, već sedam godina domaćin održavanja Foruma na Forumu se video porukom obratila i Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, koja je pozdravila prisutne.

„Srbija je zemlja Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića, Mike Alasa, Josifa Pančića, pa velikih imena iz oblasti društveno – humanističkih nauka, da pomenemo samo Aleksandra Belića, filologa, koji je među prvima proučavao jezik krajeva u okruženju Niša. Verujem da su oni velika inspiracija mnogim generacijama naučnika, pa i vaša, a vi ste promoteri onih društvenih vrednosti bez kojih nema razvoja i napretka jedne zemlje i jednog društva i na tome vam zahvaljujem, čestitam i želim da vam kažem da budete uporni i da ne odustajete. To jeste put izazova, ali i uspeha, kao što je i tema ovog naučnog skupa. Pregršt medalja stiglo je do sada u naš grad sa svetskih, Evropskih i državnih naučnih olimpijada i takmičenja iz matematike, fizike, informatike, hemije i iz drugih oblasti obrazovnog i naučnog delovanja. Niš se ponosi rezultatima svojih mladih naučnika i đaka. Upravo zato, želeći da napreduje svake godine naš grad nagrađuje i finansijski podržava talentovane učenike i studente.“ – izjavila je gradonačelnica Niša u svojoj video poruci.

Mladi učesnici dotakli su se teme koja se vezuje za nabavku literature, te su se svi jednoglasno služili da im ta podrška i pomoć, zapravo najviše znače. Sa druge strane, Vasilije Pantelić, koji će od jeseni biti student Jejla istakao je važnost podrške profesora.

„Takmičenja koja su mi najdraža i na kojima sam najviše uspeha ostvario su iz geografije i hemije. Podrška profesora je veoma bitna, oni Vam na samom početku tu da Vas usmere dok niste sigurni da li ćete se oprobati na nekom takmičenju. Dalje u pripremi za takmičenja imaju ulogu u smislu mentorskog rada i nekih materijala, naravno u svim tim takmičenjima postoji velika mera i samostalnog rada i bez tog angažovanja se ne može, ali je isto i ključna uloga profesora na nekim višim nivoima takmičenja. Na tim nekim višim takmičenjima uključuju se i profesori sa Biološkog i Geografskog fakulteta, barem u mom slučaju. „- izjavio je Vasilije Pantelić na panelu.

Sa druge strane, Jana Dragović, učenica Gimnazije u Kuršumliji ističe to da je jako važna podrška sredine:

„Svako bira svoj put, ali volela bih da naglasim da moj rad i trud budu isnpiracija drugim mladim naučnicima, talentima, ali i ostalim mladim ljudima da napreduju i rade, jer u današnjem svetu znanje je moć, tako da treba raditi na tome„ – izjavila je Jana Dragović i dodala: „Potičem iz predivnog malog mesta – Kuršumlije, međutim, naš grad ne pruža dovoljno prilika da mladi napreduju, te bih volela da to bude promenjeno. Naravno, učestvovala sam u razmeni učenika, deo sam IS Petnica, a i deo sam Regionalnog centra za talente Beograd 2… Tako nešto bi trebalo da postoji i u malim sredinama i u manjim mestima kako bi mladi ljudi mogli više da napreduju i da bi bili motivisani da uče i rade na sebi“ – rekla je Jana.

Podsetimo, Forum mladih naučnika nastao je na ideju omladinskog aktiviste Jovana Milića.

„Srećan sam kako je Forum protekao. Zahvalan sam novim mladim ljudima koji su ove godine potpuno samostalno organizovali Forum. Puno je zaključaka sa ovogodišnjeg Foruma, a onaj po meni najvažniji jeste usmeren ka donosiocima odluka i kompanijama, odnosno fondacijama – STIPENDIRAJTE OVE MLADE LJUDE, podrška i pomoć ovim mladim ljudima zaista znači“ – izjavio je Milić i dodao: „Zamislite da u svojoj firmi ili u svom naučnom institutu imate jednog Vasilija, Nataliju, Luku, Janu, Milana ili pak Jovana. Bilo bi lepo, zar ne? Da biste ih imali, potrebno je da ih sada dok im je potrebna pomoć da rašire svoja krila podržite. Ne okrećite glavu, mladi talenti su tu oko nas“ – zaključio je Milić.

Na forumu se obratio i Aleksandar Đorđević, pomoćnik direktora Naučno tehnološkog parka, koji je govorio o samom radu NTP-a u Nišu, a posebnu studiju slučaja imao je i Nikola Kliska, koji je govorio o važnosti očuvanja intelektualne svojine. U sklopu svečanog otvaranja nastupio je dečiji hor „Leptirići“ Osnovne škole „Ćele Kula“, a ovogodišnja država domaćin foruma bila je Republika Srbija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com