Društvo

Mladi razgovarali sa Kabinetom gradonačelnice Niša o svojoj bezbednosti

Mladi Univerziteta u Nišu, predstavnici i predstavnice učeničkih parlamenata gimnazija i srednjih stručnih škola u Nišu, ali i članovi i članice udruženja mladih i za mlade i predstavnici Kancelarije za mlade Grada Niša razgovarali su sa zamenicom gradonačelnice Dušicom Davidović, a tema dijaloga bila je bezbednost mladih u javnom prostoru u Nišu.

Lidija Tasić, studentkinja na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu, predstavila je zamenici gradonačelnice rezultate istraživanja o bezbednosti mladih u javnom prostoru, koje su ona i mladi članovi tima Okulara i projekta “Problem, promena, akcija” sproveli u Nišu.

“Drago nam je što je Grad izrazio dobru volju i izašao nam u susret da danas u ime mladih damo predloge kako možemo da zajedno napravimo bezbednije i inkluzivnije društvo za život mladih u našem gradu. Pozdravljamo Univerzitet, koji je pozvao studente predstavnike niških fakulteta da uzmu učešće u dijalogu, sve srednje škole, čiji su predstavnici i predstavnice učeničkih parlamenata danas ovde, ali udruženja OPTIM-UM, Protecta i Centar za devojke, koja su vrlo aktivna i spovode niz projekata za mlade na ovu temu. Samo zajedno možemo kvalitetno raditi na rešavanju ovog problema, koji, pokazalo se u našem istraživanju, muči mlade u Nišu”, rekla je Lidija.

Pitanja upućena zamenici gradonačelnice odnosila su se na temu koliko se mladi osećaju bezbedno u javnim prostorima, u školama i na fakultetima, na ulici, u parkovima, u javnom prevozu, u medijima, koliko imaju poverenje u institucije koje bi trebalo da brinu o njihovoj bezbednosti i sl. Govorilo se i o problemu vršnjačkog nasilja, o trgovini ljudima, o sigurnosnim mehanizmima koji su mladima u gradu dostupni, ali i o tome gde bi trebalo popraviti osvetljenje, gde se mladi ne osećaju dovoljno bezbedno zbog nepostojanja policijskih patrola na ulicama i sl.

Foto: Okular

Zamenica gradonačelnice Dušica Davidović pokazala je spremnost da Grad i Kabinet gradonačelnice posreduje između mladih i donosioca svih odluka na lokalu.

“Meni je na početku drago da ste vi prepoznali Grad Niš kao partnera za temu dijaloga sa mladima. Grad Niš je uvek spreman na komunikaciju, da čuje sve primedbe, komentare i sugestije na koje nam mladi našeg grada i drugih gradova ukazuju. Smatram da je dijalog od izuzetnog značaja, jer smo danas mogli da čujemo nešto što kao grad nismo mogli da pretpostavimo da se događa. I ne samo da ćemo se potruditi, nego ćemo sigurno naći načina da rešimo ono na šta su nam danas mladi ukazali, kada je u pitanju njihova nebezbednost na pojedinim lokacijama u gradu. Izrazili su želju i za boljom komunikacijom sa policijskom upravom, na šta, takođe, može odmah da se utiče. Dogovorili smo se da organizujemo jednu tribinu gde ćemo sve donosioce odluka iz institucija koje se bave ovim problemom pozvati i da zajedno napravimo bolju saradnju između svih nas. Ako glas mladih ne čujete, nemojte razmišljati o boljoj budućnosti i za grad i za državu. Mladi su budućnost i našeg grada i naše zemlje, tako da Grad Niš otvara svoja vrata svim mladima iz cele zemlje i poziva ih da zajedno budemo primer svima kako se razgovara i komunicira, kako bi i drugi gradovi i opštine bili partneri mladima u jednom iskrenom i kvalitetnom razgovoru”, zaključila je ovaj višesatni dijalog sa mladima Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice Niša.

Ovo je jedna od aktivnosti u projektu “Problem, promena, akcija”, koji sprovode u partnerstvu Okular i Se Serbianews, a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Partijski aktivisti, ko vele, daj dok studiramo se uclanimo, kad zavrsimo, da nas imaju u vidu !
    Nisam znao da postoji osoba po imenu Kabinet, da moze sa njom razgovara !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com