Virus Korona

Mladi Predrag posle 47 dana borbe pobedio koronu

Predrag Nikolić iz okoline Leskovca, u sredu je napustio niški Klinički centar nakon 47 dana lečenja, od kojih je 18 bio na respiratoru. On je bio najmlađi pacijent priključen na mehaničku ventilaciju u niškoj bolnici od početka epidemije Kovida 19, za čiji se život, po rečima lekara, vodila “epska borba”.

Kada je saznao da je oboleo od korone Peđa se nije uplašio, ali tada nije ni naslućivao da ga čeka najteža borba za život.

‘’Sve se odvijalo toliko brzo, da nisam imao vremena ni da se zabrinem. Polegli su me u krevet i više ništa nisam znao. Ni slutio nisam koliko je vremena prošlo kad sam se probudio, mislio sam da sam spavao dan, dva. Svoj život dugujem tim ljudima i Bogu. Jer, na osnovu onoga što sam kasnije saznao, mogao sam i da se ne probudim. Ovo iskustvo me je promenilo, sada mnogo više cenim život. Ne želim da uzaludno izgubim nijedan dan. Imam ambiciozne planove, da okončam studije Ekonomskog fakulteta, da budem uspešan u poslu i srećan u životu’’, priča Peđa.

Majka Suzana je sve vreme čekala samo dan kada će njen sin izaći iz bolnice.

‘’To je neopisiv osećaj, kada nas je doktor Radmilo Janković ispratio do kola, osećala sam se kao mi se sin opet rodio. Dani koje je Predrag proveo u bolnici, bili su nam najteži u životu. Bili su to nateži trenuci u našoj porodici. Čekali smo samo jedno- poziv iz bolnice i lepe vesti’’, kaže Peđina mama.

Svima će im biti potrebno puno vremena da zaborave najtežih 47 dana u njihovim životima.

‘’Svakog dana smo išli u Niš i stajali ispred bolnice, a zatim odlazili do Pantelejske crkve da se pomolimo. Dan bi nekako prošao, ali su večeri i noći bile mnogo teške’’, kaže zahvalna majka.

Direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju prof dr Radmilo Janković objašnjava da je Predrag imao veoma tešku kliničku sliku.

‘’Bitka za njegov život počela je 18. jula kada je sa ugroženom srčanom funkcijom, a pod sumnjom na Kovid 19, hitno prebačen kod nas. Niški anesteziolozi od tog trenutka preuzimaju ogromnu odgovornost da pobede u bici za koji su mnogi mislili da je unapred izgubljena. Jedna za drugom otkazivala su mu pluća, jetra, bubrezi i koagulacioni system. Sa kolegama nefrolozima, kardiolozima i grudnim hirurzima, strpljivo i istrajno borili smo se za Peđin život i na kraju tu bitku dobili’’, kaže Janković .

Priznaje da je Peđin odlazak iz bolnice bio dirljiv momenat za sve one koji su se za njega borili.

‘’Ispraćen je osmesima, zagrljajima, suzama i radosnom grajom. Palo je i obećanje da se svi okupimo u njegovom selu Grabovnica kad sve ovo prođe’, kaže Janković.

Janković objašnjava da će Peđin oporavak trajati mesecima, ali da veruje da će se uspešno izboriti sa posledicama virusa.

„Nadam se da će njegove godine, volja i snaga doprineti da dugoročnih posledica bude što manje’’, izjavio je Janković.

Peđina majka Suzana, rekla je da su angažovali fizioterapeuta koji će mu pomoći da što pre povrati motorne funkcije koje su posledica bolesti i dugog boravka u bolničkoj postelji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button