Društvo

Mladi povezuju Niš sa Saltdalom

Postoje mnogobrojne mogućnosti za sradnju sa Kancelarijom za mlade grada Niša, jer mlede u našem i vašem gradu povezuju mnoga zajedničkainteresovanja kao što su, između ostalog, kultura pa i sport, istako je Rune Berg, gradonačelnik opštine Saltdala, grada u Norveškoj koji se juče sastao sa Stevanom Živkovićem, šefom Kncelarije za mlade grada Niša kako bi se dogovorili o budućoj saradnji na polju omladinske politike.

Inače, delagacija iz norveškog grada Saltdla je u službenoj poseti Nišu.

 

„Muzika, kultura, omladinski rad, sve su to oblasti u kojima se može ostvariti saradnja mladih iz našeg grada i Niša“, istako je Rune Berge. „U Saltdalu ima puno udruženja mladih koja se beve najrazličitijim aktivnsostima. Postoji niz mogućnosti za sradanju , ali su u prvomplanu kulturna i sportska sradnja. Puno razmišljamo da saradnju proširimo i na obrazovanje i škole“.

Tokom susreta sa norveškom delegacijom, Stevan Živković, šef Kancelarije za mlade grada Niša je pre dogovora o budućoj saradnji upoznao goste sa dosadašnjim radom Kancelarije, ali i budućim planovima.

„Drago mi je da su i oni kao i mi prepoznali šta je mladima potrebno, šta ih preokupira i kako i sami mogu da utiču na svoju budućnost“, istako je Stevan Živković. „Da bi smo pomogli mladima da ispune svoje ciljeve, svake godine raspisujemo konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata za mlade koji je ove godine iznosio 4 miliona dinara. Od ovog iznosa milion dinara je izdvojeno za formiranje Resusr centra koji će imati zadatak da okupi neformalne grupe maldih i pomogne realizaciju njihovih ideja“.

Novina od ove godine je, dodao je Stevan Živković, i raspisavanje konkursa za finansiranje manifestacije za mlade. Kancelarija je podržala i 50 projekata.

„Ove godine podržano je šest manifestacija i to Naissus fest, Dođi na Amfi, PozitivNI, Smotra izviđača, Zaštitnici Tvrđave i Rock in Niš“, dodao je Živković.

Manifestacije koje organizuje Kancelarija za mlade privlači veliki broj mladih.

„Jedan od najvećih projekata, Naissus fest, je za dva dana okupio 15.000 mladih, manifestaciju PozitivNI posetilo je 4.000 mladih, a na radionicama kojeorganizujemo učestvoje po stotinak maldih, ali je takvih radionica bilo 40“, naglašava Živković.

Kancelarija za mlade grada Niša je jedna od 150 Kancelarija z Srbiji. Pruža logičku i finansijsku podršku omladinskim akcijama i projektima i akcijama i kao takva pouzdan je partner mladima u rešavanju problema i uvažavanju njihovih potreba.

„Posebno smo fokusirani na podsticanje zapošljavanja mladih i jačanje njihovog kapaciteta da nađu zasposlenje, a posebno im pružamo mogućnost da steknu praksu na čemu poslodavci posebno insitiraju“, kaže Živković.

On je dodao da je jedan od ciljeva da Kancelarija za mlade postane javna ustanova kako bi aplicirala prema fondovima nezavisno od grada.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com