Društvo

Mladi povezuju mlade ili kako odrastati bez predrasuda

Udruženje mladih sa invaliditetom „Kišobran“ započelo je realizaciju programa „Mladi povezuju mlade“ koji ima za cilj promovisanje uspešnih mladih osoba sa invaliditetom kako bi se mladi od najranijeg uzrasta edukovali za prihvatanje osoba sa invaliditetom i odrastali bez predrasuda.

U okviru programa tokom juna su održane dve radionice na kojima su volonteri Udruženja mladih sa invaliditetom „Kišobran“ uz pomoć edukatora savladavali osnovne novinarske veštine kako bi mogli da doprinesu predstavljanju i promovisanju svojih uspešnih vršnjaka, posebno onih sa invaliditetom.

Biljana Ljubisavljević, jedan od edukatora Udruženja mladih sa invaliditetom „Kišobran“, kazala je da su učesnici radionica pokazali veliko interesovanje za novinarstvo, a posebno za pisanje tekstova o problemima sa kojima se susreću  osobe sa invaliditetom.

„Učesnici radionica imali su brojna pitanja koja se odnose na pisanje tekstova o životu i aktivnostim osoba sa invaliditetom. Prvenstveno ih je interesovalo da li je dozvoljeno u medijima otrkivati identitet maloletnih osoba sa invaliditetom čak i ukoliko to roditelji dozvoljavaju i da li je dozvoljeno objavljivati njihove fotografije“, rekla je Ljubisavljević.

Prema njenim rečima, Udruženje mladih sa invaliditetom „Kišobran“ organizovaće do kraja godine još četiri radionice na kojima će mladi imati priliku da nauče još mnogo toga o novinarstvu i pisanju tekstova koji se odnose na aktivnosti i probleme sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom.

Foto: V. P.

Učesnicima radionica, dodala je Ljubisavljević, omogućeno je da se za sve nedoumice prilikom pisanja tekstova obrate za pomoć edukatorima putem mejlova.

„Udruženje mladih sa invaliditetom „Kišobran“ će u okviru programa „Mladi povezuju mlade“ na jesen organizovati šest radionica tokom kojih će mladi, prvenstveno učenici osnovnih škola imati priliku da se druže i razgovaraju sa uspešnim mladima koji imaju fizički invaliditet. Na taj način mladima ćemo pružiti pozitvne uzore i podstaći ih da se i oni bore za prava osoba sa invaliditetom“, kazala je Ljubisavljević.

Prema njenim rečima, osobe sa invaliditetom u Nišu se u svakodnevnom životu još uvek susreću sa brojnim problemima koje su posledica predrasuda koje ne mali broj građana ima, a program „Mladi povezuju mlade“, koji je finansiran sredstvima Grada Niša, ima upravo za cilj otklanjanje tih predrasuda.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button