Društvo

Mladi Nišlija dobitnik Svetosavske nagrade za izuzetne rezultate i promociju nauke

Mario Cekić, student je četvrte godine Filozofskog fakulteta u Nišu na Departmanu za sociologiju i jedan je od dobitnika Svetosavske nagrade, prestižnog priznanja koje dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Ovom mladom Nišliji prestižno priznanje pripalo je zbog izuzetnih postignuća u dosadašnjem obrazovanju i promociji nauke.

Mario Cekić ima 23 godine, do sada je objavio pet naučnih radova, a nedavno je pokrenuo i svoju nevladinu organizaciju čiji je cilj promocija nauke i mladih talenata.

Svetosavsku nagradu, kaže Mario, nije očekivao.

“Konkurencija je bila snažna, oko 230 ljudi je bilo nominovano. I dalje sam iznenađen što sam baš ja dobio ovu prestižnu nagradu. Mnogo mi znači, jer do sada nisam primao nikakva priznanja i ovo mi je prvo priznanje za naučne radove. Ministarstvo je prepoznalo moj rad i posvećenost nauci”, rekao je Cekić za Niške Vesti.

Svih pet naučnih radova Mario je objavio u toku prethodne godine, a među njima jedan se posebno izdvaja po tome što je prihvaćen za izlaganje na simpozujumu koji organizuje tunisko-mediteranska asocijacija, na kome učestvuju isključivo profesori i asistenti brojnih svetskih univerziteta.

“Novembra meseca bio sam najmlađi učesnik na simpozijumu tunisko-mediteranske asocijacije. Postoje već više od dvadeset godina i uvek su učesnici profesori i asistenti. Ja sam prvi koji je bio student osnovnih studija, čak kada su mi poslali pozivnicu oni su ispred mog imena stavili zvanje studetna doktorskih studija. Obrađivao sam temu nastavka sukoba na Balkanu koji se odvija u komentarima na društvenim mrežama”, priča Mario.

Dugi niz godina volontirao je u nevladinim organizacijama EU info point i Protecta, nakon toga je bio član Omladinskog edukativnog centra, a sada je sa nekoliko prijatelja pokrenuo svoju NVO.

“U pitanju je Centar za demokratski razvoj i unapređenje društva. Cilj nam je da se bavimo promocijom nauke i mladih talenata u Nišu. Takođe, ukoliko uspemo da dobijemo od Narodne biblioteke broj, počećemo da objavljujemo i naučne publikacije”, kaže Mario Cekić.

Pred ovim mladim čovekom je velika naučna karijera. Svetosavska nagrada koju mu je dodelilo Ministarstvo prosvete,  nauke i tehnološkog razvoja, zaključuje Mario, daje mu veliki vetar u leđa da nastavi sa radom, ali i potvrdu da neko ceni sav trud i uspehe.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com