Društvo

Mladi niški robotičari osvojili šest medalja u Rumuniji

Učenici Osnovne škole “Prvi maj” iz Trupala osvojili su  šest medalja na međunarodnom robotskom trofeju “Robotor 2019” u Rumuniji. Tom prilikom predsednik Gradske opštine Crveni Krst, profesor dr Miroslav Milutinović organizovao je prijem za mlade robotičare, a najbolju takmičarku je ova gradska opština nagradila i tablet računarom. Inače, Gradska opština Crveni krst je finansirala i odlazak dece za Rumuniju, a Milutinović je obećao da će i dalje pomagati talentovane mlade učenike.

U timu Srbije koji je osvojio tri srebrne i tri bronzane medalje na takmičenju u Rumuniji u programiranju robota nalazile su se Tamara Petrović, Iva Živković i Valerija Stefanović iz OŠ “Prvi maj” u Trupalu, ali i Veronika Stefanović koja je već srednjoškolka, kao i učenice Ana Todorović iz OŠ “Car Konstantin” i Sara Tošić iz OŠ “Sveti Sava”.

“Posebno nam je zadovoljstvo da možemo da ugostimo naše mlade robotičare koji su na međunarodnom takmičenju u Rumuniji osvojili impozantan broj medalja. To je veliko priznanje i za njih i za njihovu školu, ali na ovaj način promovišu i opštinu Crveni krst, grad Niš i Srbiju. Mi smo uz njih kako bismo im što više pomogli na njihovom putu uspeha”, kazao je predsednik Gardske opštine Crveni krst profesor dr Miroslav Milutinović.

Tablet računar je pripao Valeriji Stefanović jer ona več dve godine učestvuje na ovom takmičenju i postiže znčajne rezultate.

Foto: V. P.

“Bilo mi je zadovoljtvo da učestvujem na ovom takmičenju. Osvojile smo veliki broj medalja, tri srebrne i tri bronzane, odnosno imamo tri druga i tri treća mesta. Iza našeg uspeha stoji veliki trud i rad, možda i malo više odricanja”, kaže Valerija.

Ova mlada zaljubljenica u robotiku kaže da se za robotiku zainteresovala vrlo rano, a da joj je robotika iz godine u godinu bila sve zanimljivija.

“Moja je želja i da zainteresujem drugove u školi da se bave robotikom jer je to veliki izazov za nas, a kada se jednom sretnete sa time ne želite da odustanete”, kaže Valerija i dodaje da neće odustati od takmičenja.

Prema rečima Radiše Jovanovića, nastavnika tehnike i tehnologije u OŠ “Prvi maj” iz Trupla u pitanju je internacionalno takmičenje iz tehnologije i održano je Rumuniji u gradu Brašo.

“Konkurencija je bila izuzetno velika, jer je na takmičenju bilo oko 200 takmičara iz nekoliko zemalja, iz Srbije, Bugarske, Rumunije, Makedonije i Moldavije. Ekipe su se takmičile u programiranju robota, a naši takmičari su pokazali da se nalaze u samom vrhu kada je u pitanju robotika”, kazao je Jovanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com