Obrazovanje

Mladi niški pravnici pobedili kolege iz Sarajeva u simulaciji suđenja

Od 3. do 5.decembra realizovana je simulacija suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava u kojoj su učestvovali studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Pravnog fakulteta u Nišu.

Ekipa moot court kluba “Iustitia” Niš je odnela pobedu u oba meča, i kao aplikant i kao respondent, ukupnim rezultatom 66:54, nad ekipom moot court kluba “Iudex”, koja je pobednik ovogodišnjeg Regionalnog takmičenja u simulaciji suđenja iz ljudskih prava, i koja će učestvovati na Transevropskom finalu iz ljudskih prava.

Ekipu studenata Pravnog fakulteta u Nišu u sastavu Adrijana Mladenović, Veronika Stefanović, Ana Zdravković, Marina Petrović, Dimitrije Andrejić i Andrija Đorđević, za simulaciju su pripremali docent dr Ivan Ilić i Marko Nedeljković.

Hipotetički slučaj se ticao uživanja i zaštite ljudskih prava žena, žrtava nasilja u porodici. Osim toga, zaštita ličnih podataka žrtava nasilja u porodici kao i njihovo objavljivanje je bila u fokusu hipotetičkog slučaja. Događaj je podržan je u sklopu aktivnosti Saveta Evrope na edukaciji studenata o evropskom pravu ljudskih prava, jačanju saradnje između dva pravna fakulteta, te dalje umrežavanje studenata i akademskog osoblja.

Studenti su snagu svojih argumenata odmerili pred sudskim većem u sastavu Jelena Cvijetić, zastupnik Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava, Franjo Dragičević, pravni savetnik u Uredu registrara Ustavnog suda BiH, Ivan Ilić, docent na Pravnom fakultetu u Nišu, Marko Nedeljković, Pravni fakultet u Nišu, i Harun Išerić, asistent na Pravnom fakultetu u Sarajevu.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com