Društvo

Mladi niški kuvari pred svetskom kuvarskom elitom u Ohridu

Ekipa mladih niških kuvara, članova Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša, je na nedavno održanom Festivalu „Gastromak“ u Makedoniji osvojila 11 zlatnih, šest srebrnih i dve bronzane medalje.

Takmičeći se u nekoliko kulinarskih diciplina, i ovoga puta su potvrdili da pripadaju svetskoj kuvarskoj eliti.

Međunarodni festival „Gastromak“ održan je četvrtu godinu zaredom u Ohridu najpopularnijem makedonskom letovalištu.

Foto: Facebook arhiva

Ovo je četvrti put da smo bili deo velike makedonske kulinarske fešte. Ostali smo dosledni ideji da na takmičenja ovog ranga učestvujemo sa mladom ekipom. Jesu mladi, ali imaju znanje, imaju takmičarsko iskustvo, i kao najmlađi na festivalu u Ohridu, pokazali su koliko gastronomija može daleko da ide i kakvu budućnost ima srpska kuvarska scena“, kaže s ponosom Zoran Mirašević predsednik Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.

fOTO: Facebook arhiva

Takmičenja su bila podeljena u pet kategorija – paste, piletina, riblji specijaliteti, internacionalna kuhinja, deserti, a najveći izazov bio je „black box“, gde su takmičari pripremali jelo na zadatu temu. Sve se odvijalo na otvorenom, pod budnim okom sudija, kao i velikog broja posetilaca.

Veliku pažnju privukle su i prezentacije nacionalnih kuhinja zemalja učesnica. Među atraktivnijim su bile promocije Srbije, Srba iz Rumunije, Rumunije, Azerbejdžana, Makedonije i brojnih drugih.

fOTO: Facebook arhiva

Gastromak je svetski događaj i izuzetno je popularan u Makedoniji. To je pokazao i broj posetilaca u sva četiri dana manifestacije. Tamo gde je hrana uvek je veselo i živo, pa je tako bilo i ovaj put. Iako je letnja sezona prošla, turista još ima, pa je Ohrid tih dana bio svet u malom u svakom smislu“, navodi Mirašević.

Majstorske radionice na otvorenom i same su bile atrakcija. Vrhunski kuvari iz različitih zemalja predstavili su svoje specijalitete, što je za mlade kuvare bila dobra prilika da nešto nauče, a za posetioce da probaju pripremljena jela.

Foto: Facebook arhiva

Gastromak u Ohridu nam je bio generalna proba pred još jedno veliko takmičenje. Narednog meseca putujemo u Tursku na Svetski gastro festival. Tamo nas očekuje ozbiljnija konkurencija, jer imamo saznanje da se prijavilo oko hiljadu učesnika. Takođe, Niš će predstavljati naši mladi kuvari, naš tim za pobedu“, najavlljuje Mirašević.

„Gastromak“ je ove godine okupio više od 300 takmičara i sudija iz 30 zemalja, koji su iskoristili priliku da pokažu svoje veštine kuvanja i kreacije serviranja ukusne hrane. Takmičare ocenjivalo je 95 sudija koji su u Ohrid došli iz Rusije, Dagestana, Indije, Azerbejdžana, Italije, Belorusije, Albanije, Rumunije, Francuske, Turske, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne, Švajcarske i sa Mauricijusa.

Foto: Facebook arhiva

Tradicionalno, Festival je počeo defileom takmičara, kuvara, sudija, koji su prošli glavnim ohridskim šetalištem i bili pozdravljeni od prolaznika. Festival je zvanično otvorio predsednik sudijskog tima Stevo Karapandža, a takmičarima se obratio i predsednik WACS-a (Svetske asocijacije šefova kuhinja) za jugoistočnu Evropu, Domenico Maggi. Poseban utisak na sve ostavio je nastup KUD „Ohrid 2010“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com