Moja pričaSport

Mladi Mateja Bubanj iz Niša igra u dresu FK “Crvena zvezda” i majstor je za het – trikove

Mateja Bubanj nastupa za kadetsku selekciju Crvene zvezde, a pažnju na sebe je privukao sjajnom igrom i golovima koje postiže. Bubanj je na svakoj od poslednje tri utakmice postigao het-trik što je, svakako, doprinelo pobedama njegovog tima. Uzi me mladog Mateje uvek idu rekordi, pa je tako 2018. godine proglašen i za najboljeg golgetera u Srbiji, a potom i u Evropi sa 107 postignutih golova u sezoni.

“Moj razvoj je kroz nastupe u F.K. “Filip Filipović” iz Niša i kroz selektivne utakmice u Ligi regionalnih selekcija pratio Nikola Jelić, glavni trener omladinske škole F.K. Crvena Zvezda koji mi je i uputio poziv. Debi za F.K. “Crvena Zvezda” odigrao sam na međunarodnom turniru, juna 2018. godine u Đenovi, uz osvojeno četvrto mesto, i mojih ukupno 5 pogodaka za crveno-beli tim. Što se tiče ovogodišnjeg prvenstva i ranije sam postizao het-trikove, osećam se dobro, ali pre svega zbog svoje igre i uspeha kluba, a ne golgeterskog skora”, kaže Mateja Bubanj.

Foto: privatna arhiva

Vreme kada nije u školi provodi na fudbalskom terenu trenirajući sa saigračima. Uspešno usklađuje sve svoje obaveze, a kako kaže, veliku podršku ima ne samo od porodice, već i od profesora u školi. Sve to zajedno usmereno je ka ostvarenju ciljeva koje je sebi postavio, a tiču se njegove najveće ljubavi – fudbala.

“Treniram svakodnevno, često i 2 puta dnevno, što mi ne predstavlja napor. Uz ogromno razumevanje i podršku direktora gimnazije “9. maj” u Nišu, profesora Nenada Disića, razredne Marije Tošić, profesorke Olivere Stojanović, profesorke Marije Mitić, odnosno svih nastavnika, uspešno usklađujem obaveze u klubu i u školi. Obzirom da je želja bez cilja samo želja, moj dečački san da nastupim u prvom timu Zvezde je ujedno i moj cilj. Vredno radim na sebi i na ostvarenju cilja, a na trenerima i rukovodstvu kluba je da procene kvalitet rada i ostvarenih rezultata”, kaže Mareja i dodaje da je zahvalan porodici i svim ljudima koji učestvuju u njegovom razvoju, ne samo fudbalskom, već pre svega ljudskom.

Foto: privatna arhiva

Tokom svoje klupske i reprezentativne karijere radio je i učio od vrhunskih trenera i još boljih ljudi.

“Pomenuću Slađana Nikolića, Nikolu Mitića, Srđana Stoičevskog, Vladu Vučića i Branka Čavića u F.K. Crvena Zvezda, kao i svog fudbalskog oca, Srđana Ristića u F.K. Filip Filipović u Nišu, potom trenere u reprezentativnim selekcijama, Radovana Krivokapića, Mirka Bunjevčevića i Gorana Radevića, koji su me na vreme pripremili na činjenicu da fudbalski put neće biti lak, ali da će sav trud i odricanja apsolutno vredeti. Zahvalan sam im na tome”, ističe Mateja.

Foto: privatna arhiva

Fudbal je počeo da igra kada je imao samo tri godine i to u FK „Filip Filopović“ koji je osnovao učetelj iz OŠ „Dušan Radović“ Srđan Ristić, a koji je iznedrio mnoge talente u ovom sportu uključujući i Mateju Bubnja. Glavni krivac za njegove uspehe na fudbalskom terenu, kaže Mateja je njegov stariji brat Aleksa koga je pratio u stopu i nikada se nije razdvajao od njega. Tako je uz brata i sam počeo da igra fudbal. I kada je Aleksa odustao od fudbalske lopte i zamenio je košarkaškom. Bio je i mlađim kategorijama i reprezentativac Srbije. Mateja je nastavio da pika fudbal. Sada je u dresu FK „Crvena zvezda“.

Ovaj mladi Nišlija kaže da fudbal njegova velika ljubav, da je spreman da se žrtvuje za nju, ali da su za njegov uspeh zaslužni i njegovi saigrači.

Foto: privatna arhiva

Inače, Mateja potiče iz sportske porodice. Njegova baka se bavila sportom, atletikom. U ex Jugoslaviji je bila juniorski prvak u bacanju koplja, a trenirala je za Radnički iz Kragujevca. Deka, profesor dr Radoslav Bubanj, bivši rektor Univerziteta u Nišu je, takođe, bio atletičar a kasnije i profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu. Matejin otac dr Saša Bubanj je profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu, a ostao je upamćen i kao vrsni rukometaš. Igrao je ex Jugolsaviji, Francuskoj, Izraelu. Matejina mama Maja je trenirala plivanje. Sestra Matejinog oca, Natali, koja živi u Francuskoj, takođe se bavila sportom. Igrala je odbojku za “Crvenu zvezdu”, a njen suprug je rukometaš. Brat i sestra od tetka su takođe sportisti. Brat igra košarku, sestra odbojku i to vrlo uspešno jer se nalazi i na spisku seniorske reprezentacije Francuske. Mareja je treća generacija sportista u porodici Bubanj.

______________________________________________________________________________________________________

Tekst je deo projekta „Oni osvajaju Niš“ koji je podržan od strane GO Medijana u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Uz punu ljudsku i profesionalnu zahvaknost i poštovanje veoma afirmativnog teksta sam slobodan da dopunim informaciju sa sledećim tačnim podacima aktuelnim u sadašnjem trenutku…
    Mateja Bubanj je i stalni reprezentativac kadetske reprezentacije Srbije U17…
    Baka NATAŠA je svoju karijeru okončala u AK Partizan Beograd…
    Deda,prof.dr Radoslav Bubanj bio je dobar atletičar AK ŽELeZNIČAR iz Niša i AK Crvena Zvezda iz Beograda u kojopj je završio sportsku karijeru….
    Matejin otac ,red.prof.dr Saša Bubanj ostao je upamćen i kao vrstan urednik časopisa FACTA UNIVERZITATES u oblasti fizičke kulture Univerziteta u Nišu i bio je nosilac i kordinator u više naučnih međunarodnih projekata …
    Sestra Matejinog oca,dr Natali Bubanj Stojiljković,doktorand Univerziteta *Pjer i Marija Kiri* u Parizu /hemija/nosilac je zajedno sa prof.dr emeritusom Jean-claude
    Matejina mama, mr farmacije Maja Bubanj,bila je pored plivanja i pisac naučnih radova koji su objavljeni priznatim časopisima…
    Brat Mateje,Aleksa Bubanj igrao je odlično fudbal i košarku,ali je napustio sport zbog studija na Medicinskom fakultetu…
    Tetka Mateje,dr Natali Bubanj Stojiljković,doktorand Univerziteta *Pjer i Marija Kiri*/hemija/ je i nosilac realizonavane ideje /sa prof.dr emeritus Jean-claude Tabe otvaranja i trajanja škole Masene spektrometrije pri Prirodno Matematičkom fakultetu je i član OkCrvena Zvezda i juniorski reprezentativac eks Jugoslavije u odbojci…čija su deca Nikola i Nina Stojiljković bili su juniorski reprezentativci Francuske a Nina i sada aktuelni član seniorske selekcije FRANCUSKE…
    Teča ,Zoran Stojiljković,,član RK ŽELEZNIČAR iz Niša,,RK Crvena Zvezda i RK PARIS Saint GERMAINE ,bio je i kapiten te ekipe više godina i najbolji strelac francuske lige…
    Hvala Vam na tom neosporno afirmativnom prilogu…
    Veliki pozdrav redakciji *Niških Vesti* i piscu napisa o Mateji Bubnju!!!
    Sa POSEBNIM POŠTOVANJEM prema *NIŠKIM VESTIMA*
    prof.dr Radoslav Bubanj u penziji…….
    Bilo je tehničkih grešaka u kucanju…na pr… nije kordinator,već koordinator i td…
    Nadam se da da to neće biti pripisano nepoznavanju gramatike….a i ako to bude tako…ja sam iz *NIŠ*…A to i ostajem…

  2. Bravo dečko. Samo mi nije jasno kako trenira i igra u C. Zvezdi, a ide u školu u Nišu. Ili je sve on line.

  3. Ovo su činjenice koje treba afirmisati.
    Bravo porodice Bubanj.
    Kada bi bilo više tih primera, koji afirmišu porodicu, živeli bi smo mirnije.
    Imate podršku od porodice Pavlović. Pratićemo i radovati se zajedno sa vama.
    Mateji želimo da ne posustane u nameri.
    Srdačan pozdrav od čika Paja.
    Ps. Ako je bilo nekih gramatičkih ili pisanih grešaka, oprostite…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com