Društvo

Mladi kreativci približili Bubanj i slepim osobama

Zahvaljujući projektu “Juče, danas, Bubanj” koji je razvijen tokom KreNI3 konferencije kreativnih industrija kulturno istorijski spomenik Bubanj sada je pristupačan i slepim i slabovidim osobama. Tim kreativnih mladih ljudi je tokom KreNI3 konferencije izradio taktilnu mapu koja dočarava izgled spomenika, tačnije, tri pesnice. Mapa je postavljena u memorijalnom parku Bubanj, nadomak spomenika. Izradu pesnica finansijski su podržali Gradska opština Palilula i donatori KreNI konferencije.

“Na osnovu zahteva invalidnih organizacija čiji članovi nisu u mogućnosti da obiđu Spomen kompleks Bubanj, a posebno slepe i slabovide osobe, u saradnji sa Mladim ambasadorima u Nišu uradili smo projekat, odnosno maketu tri pesnice, kako bi i ove osobe uz pomoć dodira mogle da osete kako spomenik izgleda”, kazao je Aleksandar Ždrale, predsednik opštine Palilula koja je ceo projekat podržala sa 36.000 dinara. “Potrebno je još da postavimo i pločicu na kojoj će biti navedene određene karakteristike samog spomenika na Brajevoj azbuci tako da slepa lica dopune svoja saznanja o ovom spomeniku”, dodao je Aleksandar Ždrale.


Koliko je ovakav način pomoći slepim i slabovidim osobama važan potvrdila je i Marija Milanović koja ne vidi od rođenja i koja je posetila Spomen kompleks Bubanj.

“Drago mi je što se na ovakav način kulturno-istorijski objekti u gradu približavaju slepim i slabovidim osobama i što na taj način jedna slika o važnim znamenitostima u gradu postaje pristupačna slepim osobama. Maketa je u tri dimenzije i slepa osoba dodirjući maketu može da stvori pravu i punu predstavu o tome kao izgleda neki objekat”, kaže Marija.

Ona smatra da bi bilo lepo kada bi se na isti način predstavili i Čegar i Ćele Kula, ali i Tvrđava i neki njeni delovi.


Vladimir Lukić je bio jedan od članova tima koji je radio na ovom projektu.

“Naša ideja je bila da pomognemo slepim i slabovidim osobama da se upoznaju sa spomenicima u Nišu, a prvi je bio memorijalni park Bubanj. Drago nam je da smo uspeli u tome, a bilo bi lepo da se slični projekti odrade i za druge spomenike”, kaže ovaj mladi kreativac.

Milena Lazarević je akademski slikar i ona je bila zadužena da materjalizuje ovaj projekat. Uradila je mektu spomenika na Bubnju.

“Posebnu pažnju sam morala da obratim na teksturu betonskih obeliska kako bi osobe koje ne vide preko dodira steknu pravu sliku o spomeniku”, dodaje Milena.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com