Sport

Mladi JUŽNJACI savladali gimnastičare iz Vojvodine

Drugo kolo Pionirske gimnastičke lige Srbije, održano u Nišu, obeležio je trijumf južnjaka nad vršnjacima iz kolevke naše gimnastike – Vojvodine. Od četiri uzrasne kategorije, u tri su pobedili dečaci stasali uz Toplicu ili Nišavu – Uroš Đorđević i Uroš Grujić (Topličanin) i Nemanja Marjanović (Niš). Samo u uzrastu do 10 godina zlatnu medalju je odneo Erik Marton iz Subotice, a favorizovani gimnastičari iz Novog Sada ostali su bez ijedne pobede.

Takav obrt u srpskoj gimnastici  predstavlja najvidljiviji rezutat procesa uspostavljanja ravnoteže, koji će još dugo trajati. O tome svedoči čijenica da su, u ekipnoj konkurenciji, sve titule ostale u Vojvodini – tri u Novom Sadu, a jedna u Subotici, dok je Topličaninu pripalo jedno drugo, a Nišu jedno treće mesto. Klubovi s juga uglavnom još nisu u stanju da izvedu na takmičenje po trojicu gimnastičara u kategoriji, što je uslov za nastup ekipe. Ipak, rasplet takmičenja u Nišu govori da se nešto menja.

Najuzbudljiviju borbu vodili su, u kategoriji do 14 godina, vicešampion Srbije iz Prokuplja, Uroš Grujić, i aktuelni državni prvak iz Novog Sada, godinu dana stariji Andrej Dolić. Od ukupno šest disciplina, Grujić je osvojio prvo mesto u pet! Čak i na konju s hvataljkama, gde je Grujić podbacio, Dolić je bio tek drugi, jer ga je pobedio Grujićev klupski drug Andrija Babić! Tako je šampion u jednom danu pobeđen od dvojice Prokupčana. Ispunio je očekivanja samo na vratilu, svojoj omiljenoj spravi, ali i tu je morao da podeli prvo mesto s Grujićem. Konačan poredak u višeboju bio je: Grujić, Dolić, Babić.

Poput Grujića, pažnje vrednu pobedu odneo je i Nišlija Nemanja Marjanović u kategoriji do 12 godina. Bio je prvi u višeboju, ispred trojice takmičara favorizovane novosadske Vojvodine. Pobedio je u četiri discipline i osvojio drugo mesto na konju s hvataljkama i treće u preskoku. Nadmašio je najuspešnijeg Novosađanina, Aleksandra Slivnjaka, za impresivnih 5,6 bodova, što je najveća razlika ostvarena na takmičenju u Nišu. Medalju za Nišlije u ovoj kategoriji dobio je i Jovan Janković, osvojivši drugo mesto na vratilu.

Valjda zato što je reč o najmlađima (do 8 godina), u senci ovih uzbudljivih okršaja ostao je podvig Uroša Đorđevića iz Topličanina. On je imao najbrojniju konkurenciju, a pobedio je u svih šest disciplina! U ovoj kategoriji skrenuli su pažnju Nišlije Trifun Marković (drugi u parteru, treći u preskoku i na razboju) i Jovan Nedeljković (treći u parteru), kao i Prokupčanin Hristijan Marković (treći u parteru i preskoku). U starijem uzrastu (do 10), drugo mesto u preskoku osvojio je Janko Janković iz Niša.

Nišlije su osvajale medalje i u „B selekciji“, u kojoj nastupaju gimnastičari koji su za godinu ili dve stariji od određene  generacije, a vežbaju po istom programu. U toj konkurenciji su Petar Pekić i Sergej Cvetković (uzrast do 14 godina) bili prvi i drugi u višeboju, dok je u mlađem uzrastu (12) Bogdan Stanković bio drugi.

Posle takmičenja u Nišu, poznati su i učesnici finala Pionirske lige Srbije za ovu godinu (po osmorica u svakoj disciplini), koje će se održati 19. novembra u Novom Sadu. Niš će imati osmoricu finalista, od kojih će Trifun Marković, Mihajlo Filipović,  Nemanja Marjanović i Jovan Janković nastupati na svih šest sprava. U manjem broju disciplina nastupiće u finalu i Jovan Nedeljković (3), Pavle Nedeljković (3), Janko Janković (3) i Andrej Todorović (1).

Iz Topličanina su pravo nastupa u finalu stekli Uroš Đorđević, Nikola Mitić, Teodor Tasković, Uroš Grujić i Andrija Babić (na svih 6 sprava), Hristijan Marković (5) i Vasilije Đinđić (4). U  finalu će, iz jugoistočne Srbije, moći da nastupi u svih šest disciplina i Petar Milosavljević, član knjaževačkog Olimpa.

Zadovoljan kvalitetom i uzbuđenjima koje je tamičenje u Nišu donelo srpskoj gimnastici, predsednik Gimnastičkog saveza Srbije i rukovodilac muške sportske gimnastike u niškom klubu, dr Saša Veličković, kaže:

“Ovo je bio istorijski dogadjaj za Niš jer se, posle rušenja nekadašnje sale „Sokolana“, ne pamti kada je u ovom gradu održano republičko takmičenje. Zbog nedostatka prostora, organizovali smo nadmetanje u dve susedne dvorane Sportskog centra „Šivara“ i nekako uspeli da sve protekne regularno. Potvrdili smo da Niš ima kadrovske potencijale za organizovanje i većih gimnastičkih manifestacija, ali nam je zaista neophodna odgovarajuća dvorana. Za srpsku gimnastiku dobro je što se ovaj sport budi na jugu, pri čemu je važno stalno unapređivati njegovu popularnost i kvalitet na severu”.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com