Društvo

Mladi grade zeleni grad

Grad podržava i ovu konferenciju i Mlade ambasadore zajedno sa zemaljama čiju su ambasadori danas na otvaranju ove konferencije.

Pet zemalja su uključene u ovaj projekat, a predavači nam dolaze iz deset zemalja. Oni će sa mladima pokušati da pronađu odgovore na različite društvene izazove i probleme u gradu i ponudiće ideje kako odgovoriti na iste, kazao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović na orvaranju Pete KreNI konferenciji.

Konferenciju su otvorili ambasador Švedske u Srbiji, Jan Lundin, zamenik stalne predstavnice UNDP-a, Anas Karman, ataše za kulturu ambasade Austrije, Adrijan Fajks i ataše za saradnju ambasade Francuske, Bertran Mile.

“KreNI konferencija je najveća konferencija kreativnih industrija na jugoistoku Srbije koja se po peti put održava u Nišu. Mladi kreativni ljudi radiće sa najboljim međunarodnim i domaćim ekspertima na razvoju svojih ideja koje doprinose rešavanju društvenih problema u Nišu. Ove godine tema konferencije je „Zeleni grad“ i polaznici će razvijati ekološki održiva i cirkularna rešenja”, istakla je predsednica Mladih ambasadora Snežana Andrić.

Konferencija je početi sa KreNI talks i svi zainteresovani čuli su KreNI5 eksperte koji su pričali o razvoju kreativnih industrija u Francuskoj, Austriji, Italiji, Portugaliji, Velikoj Britaniji, Južnoj Africi i Srbiji.

“Predavači su eksperti u oblasti arhitekture, informacionih tehnologija, dizajna, adevrtajzinga, menadžmenta, komunikacija i digitalnih tehologija”, istakla je Andrić.

Foto: V.P.

“Ovo je odličan način da naučimo kako se u Nišu uz pomoć kreativne industrije rešavaju konkretni problemi koji se onose na kvalitet života”, rekao je ambasador Švedske u Srbiji, Jan Lundin.

“Mi godinama sarađujemo sa Mladim ambasadorima koji su organizatori ove koferencije. Već su pokazali koliko su inventivni i imam osećaj da od Nišlija možemo puno toga da naučimo. Saradnja naše zemlje već postoji sa gradom u oblasti IT sektorom, sarađujemo i na izgradnji infrostrukture za zaštitu životne sredine, gradićemo fabriku za prečišćavanje otpadnih voda, a bios am i na Nišvilu, a to je istio kreativna industrija”, istako je ambasador Švedske.

Predavači na KreNI5 koferenciji su Rodolfo de Varengien, arhitekta i osnivač arhitektonskog studija CAWA u Parizu, Kristina Forster, ekspert za digitalni marketing Impakt Haba u Beču, Stefano Mirti, dizajner iz Milana, osnivač dizajn studija IdLab i vođa tima za društvene mreže EXPO Milano, Mila Milenković, šefica sektora za digitalne transformacije i IT planiranje u Telekomu Srbija, Martin Kaf, ekspert za razvoj i promociju kreativnih industrija od Kolorada do Kejptauna, savetnik u nacionalnoj platformi Srbija stvara, Anica Divac, ekspert za komunikacije u kompaniji Leoni i Aleksandar Stojković, digitalni arhitekta u Mikrosoftu Srbija.

“Konferencija traje do 2.decembra, a tokom konferencije polaznici će razvijati teme koje se tiču i klimatskih promena i svih ekoloških problema sa kojima se svakodnevno suočavamo. Radiće na tome da nas grad bude zaleniji. Sa njima su predavači iz 10 zemalja koji će im prenositi svoje znanje. U radu konferencije učestvuje 80 učesnika u pet oblasti”, kaže Snežana Andrić.

Pobednička ideja će biti proglašena u ponedeljak.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com