Obrazovanje

Mladi geografičari iz „Bore“ najbolji na Nacionalnog geografskoj olimpijadi

Na Nacionalnoj olimpijadi iz geografije koja se održava u Beogradu 14, 15. i 16.maja ekipa učenika niške Gimnazije „Bora Stanković“ koju čine učenici Veljko Vasić, Mihajlo Đorđević, Stevan Kulić i Vuk Bulatović, osvojila je drugo mesto, dok je prva nagrada pojedinačno pripala Vuku Bulatoviću. Ekupu je na takmičenju predvodila profesorka geografije Ana Ivić Veljković koja je supeh svojih učenika na svojoj fesbuk stranki kratko prokomentarisala rečima „bravo geografi Bore“ dodavši da je „ekipa mala ali odabrana“.

Nacionalna olimpijada iz geografije održana u organizaciji Regionalnog centra za talente u Beogradu. Za jednu od nagrada takmičilo se 125 učenika iz 30 škola iz cele Srbije, od Subotice do Vranja i od Užica do Pirota.

Foto: privatna arhiva

Učenici Gimnazije „Bora Stanković“ predvođeni profesorkom Anom Ivić Veljković već nekoliko godina unazad osvaja nagrade na ovom takmičenju sa svojim učenicima.

„Posebno je interesantna priča vezana za Vuka Bulatovića koji je pobedio sve učesnike takmičenja i osvojio prvo mesto. Vuk je učenik specijalizovanog programerskog odeljenja koji u trećoj godini i nije imao geografiju ali je zaljubljen u ovaj predmet pa čak planira i da studira prostorno planiranje. Pridružio se timu i pokazao da, kada se nešto voli i hoće, onda je sve moguće a uspeh je neizostavan“, kaže Ana Ivić, Veljković.

Foto: privatna arhiva

Na Nacionalnoj geografskoj olimpijadi takmičari su praktično rešavali četiri zadatka.

„Prvi je bio klasičan test iz geografije koji su radili sat vremena. Potom su rešavali multimedijalni test gde se od njih tražilo da na osnovu slike koja je pokazana prepoznaju šta je to. Na slici je mogao da bude deo nekog grada, vrh neke planine, neka oblast pa i etnička karakteristika nekog naroda. Posebno je bio zahtevan terenski rad kada su takmičari na terenu mapirali objekte, izračunavali nagib terena, a potom to sve kartirali“, objašnjava Ana Ivić Veljković.

Foto: privatna arhiva

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com