Društvo

MLADI FIZIČARI OŠ „VOŽD KARAĐORĐE“ TRIJUMFOVALI NA OKRUŽNOM TAKMIČENJU: Na nacionalnom takmičenju iz fizike najviše takmičara iz „Voždove“ škole

Osnovna škola „Vožd Karađorđe“ jedina je iz Niša koja će na nacionalnom takmičenju iz fizike za osnovce koje se održava u Kladovu imati četiri predstavnika, dva u šestom i po jednog u sedmom i osmom razredu. Za jednu od nagrada na republičkom nadmetanju mladih fizičara boriće se  Petar Bogdanović i Uroš Kostadinović, učenici šestog razreda, Nikola Maksimović, učenik sedmog i  Bogdan Bogdanović, učenik osmog razreda.

Na ovaj način je OŠ „Vožd Karađorđe“ u Nišu još jednom je samo potvrdila da posebnu pažnju poklanja prirodnim naukama iz kojih ima i najviše takmičara i da su najteži predmeti u ovoj školi gde se, svakako, svrstavaju matematika i fizika za učenike već odavno postali predmeti koji se mogu razumeti i savladati bez straha.

„Ove godine četvorica učenika predstavljaju našu školu na Republičkom takmičenju iz fizike i naša  škola iz Niša sa najvećim brojem takmičara odlazi na ovo takmičenje“, kaže Biljana Bogdanović, profesorka fizike. „U pitanju su talentovana deca koja vole da rade i kojima prija zajednički rad. Škola, inače, svake godine iz fizike ima predstavnika na najvažnijem takmičenju za osnovce u zemlji, a ove godine smo posebno brojni. Deca se  takmiče i iz informatike i matematike, jer učenici  koja su talentovana za fiziku pokazuju veliko interesovanje ali i znanje i iz ostaloh prirodnih nauka. Razvijaju svoje svoje logičko znanje i u tome su izuzetni“.

U školi postoje svi uslovi za rad  mladih fizičara. Pred samo takmičenje, kaže profesorka Biljana Bogdanović, imaju ustaljene termene za rad u školi, ali se dosta radi i van toga, kada oni požele.

„Oni čak i nisu svesni na kom su nivou znanja koje imaju. Kada se  radi o fizici zadaci na takmičenju se nalaze na zaista visokom nivou. Neke  vrste zadataka za Republičko takmičenje rade se i na prvoj  godini studija, ali deci to ne smeta. Kod fizike je napravljen najveći „skok“ između nastave u školi i takmičenja, zadaci su zahtevni, a sa redovnom nastavom povezana su samo bazična znanja“, kaže Biljana Bogdanović.

OŠ „Vožd Karađorđe“ je na okružnom takmičenju iz fizike učestvovala sa  deset takmičara. Peter Bogdanović i Uroš Kostadinović su u kategoriji učenika šestog razreda na okružnom takmičenju podelili prvo mesto. Treću nagradu osvojili su Marko Bogojević i Aleksandar Crnatović, a Uroš Stojić je takmičenje završio sa pohvalom.

Nikola Maksimović je na okružnom takmičenju osvojio drugo mesto i dovoljan broj poena koji su mu „otvorili vrata“ nacionalnog takmičenja. Ilija Dončić je osvojio treće mesto, a Maša Milošević pohvalu.

U kategoriji učenika osmog razreda Bogdan Bogdanović je bio drugoplasiran, a Marija Stanković je takmičenje završila sa pohvalom.

„Fiziku sam zavoleo u  šestom razredu jer su mi časovi bili jako interesantni. Sada, u osmom razredu, najviše interesovanja pokazujem za ovaj predmet jer radimo strujna kola, a to je oblast koju posebno volim“, kaže Bogdan Bogdanović koji u maju završava osnovnu školu.

Ljubav prema fizici je preneo i svom bratu Petru Bogdanoviću, učeniku šestog razreda koji od brata puno toga uči, ali mu on pomaže kada negde „zapne“.

Nikola Maksimović se za fiziku, i ne znajući to, zaonteresovao još u najranijem detinjstvu.

„Kao malog zanimalo me kako funkcioniše svet oko nas jer je fizika bukvalno svuda, a fizika kao nauka nam pomaže da razumemo mnoge događaje sa kojima se srećemo u prirodi. Ako ovaj predmet posmatramo na taj način onda sve postaje mnogo lakše i mnogo jednostavnije, ali pre svega zanimljivije“, kaže Nikola.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com