Društvo

Mladi fizičari iz Srbije treći na svetu, među njima su i niški đaci

Na Međunarodnom turniru  mladih fizičara, koje se održava od 6. do 13. jula u Poljskoj, tim srednjoškolaca iz Srbije osvojio je bronzanu medalju. Ovo prestižno svetsko takmičenje održava se već 30 godina, a tim iz Srbije je prvi put na ovom takmičenju osvojio medalju, saopštilo je  Društvo za promociju i popularizaciju nauke, a piše Svet nauke.

Ekipu srpskih srednjoškolaca su činili Aleksandra Petković, Dušan Igić i Vojin Ivković, učenici Gimnazije “Svetozar Marković” iz Niša, Gaja Brakus iz Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” iz Novog Sada, kao i Miloš Petrašinović, učenik Gimnazije “Vuk Karadžić” iz Trstenika. Tim iz Srbije bio je bolji od  timova iz Rusije, Amerike, Velike Britanije, a iza sebe su ostavili još 17 timova koji su se takmičili.

Foto: Turnir mladih fizičara; fejsbuk stranica

Takmičenje je timskog karaktera i tako je koncipirano da podstiče istraživački duh kod takmičara zahteva kritičko razmišljanje. Istovremeno, ovo takmičenje razvija debatne sposobnosti kroz različite zadatke koje svako od zakmičara mora da reši, eksperimentalno i teorijski i ubedljivo objasni protivnicima i žiriju.

Pripreme i učešće na ovom takmičenju podržalo je i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com