Društvo

Mladi dragulj DŠK “Osnovac” niže uspeh za uspehom

Mladi šahista, sa zvanjem majstorskog kandidata, učenik petog razreda Osnovne škole “Vožd Karađorđe” i član Dečijeg šahovskog kluba “Osnovac” iz Niša, tokom proteklih nekoliko godina, koliko se bavi šahom, ostvario je fantastične rezultate kako na takmičenjima na gradskom, okružnom i republičkom nivou, tako i na međunarodnim takmičenjima. Njegovo ime je Jovan Stevanović (12) i šahom se bavi od svoje pete godine.

Jovan se od svojih vršnjaka razlikuje po tome što je do sada učestvovao u preko 185 takmičenja u Srbiji i inostranstvu, zahvaljujući ljubavi prema šahovskim figurama, kao i nespornom talentu koji poseduje.

 

Foto: DŠK “Osnovac”

“U svojoj kolekciji već ima preko 200 pehara i duplo više medalja”, kažu u šakovskom klubu “Osnovac”. “Bio je učesnik Svetskog prvenstva u šahu za kadete 2015. godine u Porto Karasu, Grčka, zatim Evropskog prvenstva za kadete 2016. godine u Pragu,Češka, te Svetskog prvenstva u šahu za kadete 2016. godine u Batumiju, Gruzija i Evropskog prvenstva u šahu za kadete 2017. godine u Konstanci, Rumunija”.

Plasman na Evropsko i Svetsko prvenstvo Jovan je izborio na Kadetskom prvenstvu Srbije, održanom u Kragujevcu od 26. aprila do 5. maja, na kojem je u grupi dečaka do 12 godina, zauzeo prvo mesto i poneo laskavu titulu kadetskog prvaka Srbije, što je fantastičan uspeh.

Još nekoliko niških kadeta je na navedenom takmičenju postiglo odlične rezultate. Da ovaj Jovanov veliki uspeh nije slučajan, govori i podatak da je na Republičkom takmičenju učenika osnovnih škola Srbije, održanom 18. maja ove godine u Pirotu, u konkurenciji 1022 takmičara, osvojio drugo mesto i srebrnu medalju u grupi dečaka petog razreda, čime je po ko zna koji put samo potvrdio da se nalazi u samom vrhu kadetskog šaha u Srbiji.

Na takmičenju “Sportske igre mladih”, održanom 28. maja u Nišu, Jovan je osvojio prvo mesto u starijoj grupi i predstavljaće naš grad na državnom finalu SIM Srbije koje će se održati sredinom jula u Beogradu. U sklopu “Linglong Tire Cup” šahovskog meča Evropa – Kina, održana je simultanka velemajstora koji su učestvovali u tom meču, sa 30 najtalentovanijih mladih šahista Srbije, a naš predstavnik Jovan  uspeo je da remizira sa vrhunskim ruskim velemajstorom Dmitrijem Andreikinom, koji je trenutno 30. igrač na svetu, a 2010. godine je bio i Svetski juniorski prvak!

S obzirom na ovolike uspehe, a naveden je samo mali deo bitnijih rezultata u poslednje vreme, smatramo da je Jovan, iako je još uvek mali, sasvim dorastao veličini ovih takmičenja koja ga očekuju u narednom periodu.

Ali, uvek postoji ali.

Foto: DŠK “Osnovac”

“Da bi Jovan otišao na Evropsko i Svetsko prvenstvo i tamo pokazao svoj raskošni talenat, potrebno je oko 1.500 evra koje klub i njegova porodica ne mogu sami da obezbede. Kao aktuelnom prvaku Srbije, organizatori Evropskog i Svetskog takmičenja snose troškove punog pansiona za Jovana u oficijalnom hotelu turnira, dok Šahovski savez Srbije snosi troškove kotizacija i upisnina na takmičenjima. Međutim, troškove smeštaja za pratioca – roditelja, kao i troškove prevoza za Jovana i pratioca snose roditelji, odnosno klub za koji nastupa. A imajući u vidu da Jovan ima tek 12 godina, logično je da ne može sam da putuje ni u Slovačku, ni u Kinu, te je potrebno da jedan od roditelja krene sa njim, što upravo i iziskuje ove velike troškove”, kažu u ŠK “Osnovac”. “Uslov za Jovanov dalji napredak, kao i promociju niškog kadetskog šaha jeste učestvovanje na takmičenjima u Evropi i svetu, te je iz tog razloga potrebno da se Jovanu omogući odlazak na Evropsko i Svetsko prvenstvo, gde bi on na najbolji način predstavljao kako Grad Niš, tako i svoj klub, a ujedno promovisao niški šah izuzetno uspešno kao što je to činio i do sada”.

S tim u vezi Dečiji šahovski klub “Osnovac” upućuje apel društveno odgovornim kompanijama i pojedincima da zajedničkim snagama omogućimo našem mladom i nadasve talentovanom članu da uzme učešće na Evropskom i Svetskom prvenstvu, gde će se sa najboljim mladim šahistima sveta boriti za najsjajnija odličja.

“Jovanov nastup na Evropskom i Svetskom prvenstvu biće izvanredna promocija kako našeg grada, tako i našeg kluba. Za jedno društvo u celini je najvažnije da ulaže u razvoj talentovane dece, zato što su oni budućnost našeg društva”, kažu u ŠK “Osnovac”.

Svi koji žele i mogu da pomognu, više informacija mogu dobiti putem broja telefona 065/2-419-206, kao i putem imejla: dsk.osnovac@gmail.com.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com