DruštvoMoja pričaObrazovanje

Mladi Dimitrije Golubović ide na Filozofsku olimpijadu

“Pod stvarnošću i savršenstvom razumem jedno isto”, Baruh de Spinoza.

Dimitrije Golubović, učenik trećeg razreda Gimnazije “Bora Stanković plasirao se na Međunarodnu filozofsku olimpijadu, koja će od 11. do 14. maja biti održana u Grčkoj.

Do učešća na Međunarodnoj olimpijadi dovela ga je zlatna medalja osvojena na državnom takmičenju koje se održalo u Požarevcu krajem marta.

Kaže da je konkurencija bila jaka, na državnom takmičenju  učestvovalo je gotovo pedeset takmičara.

“Ta brojka se uopšte ne primećuje na samom takmičenju, sva koncentracija je posvećena radu. U pogledu samog učešća, takmičenje funkcioniše po principu izrade eseja na engleskom jeziku, na neku od zadatih tema. Imamo četiri sata za pisanje, a teme nam nisu poznate od ranije”, pojašnjava Dimitrije za Niške Vesti.

Ljubav prema filozofiji povezuje sa ranim detinjstvom i potrebom za  postavljanjem pitanja, kako to inače biva kod dece.

“Ljubav prema filozofiji počinje rano, sa prvom detinjom radoznalošću i potrebom za postavljanjem pitanja. Ona se kasnije razvija ili se polako gasi, a u mom slučaju se razvila zahvaljujući majci koja je profesor filozofije. Uvek sam bio u prilici da od nje dobijam odgovore ili dalja pitanja, da se susrećem sa literaturom koju smo imali kod kuće”, kaže on.

Omiljeni filozof mu je Kant, koga je zavoleo od prvog čitanja i ta ljubav se zadržala.

“Nekoliko njegovih ideja sam i pominjao u eseju koji sam pisao. Omiljenu izreku ili frazu nemam, ali tokom priprema često nailazim na citate koje mi bivaju zanimljivi, a izdvojio bih jedan na koji sam nedavno naišao: “Pod stvarnošću i savršenstvom razumem jedno isto”, Baruh de Spinoza.

Budućnost vidi u filozofiji i književnosti.

“Voleo bih da studiram filozofiju, kako bi je bolje upoznao i kako bih što više naučio, a nakon studija, voleo bih da se bavim pisanjem”, iskren je Dimtrije.

Na Međunarodnoj olimpijadi, koja se održava od 11. do 14. maja u Grčkoj, učestvuju predstavnici iz gotovo pedeset različitih zemalja. Svaka zemlja šalje jednog ili dva predstavnika, osim zemlje domaćina, koja ima pravo da odabere i veći broj učenika za učestvovanje.

Srbija ove godine, kao i prethodnih, šalje dva predstavnika – Dimitrija iz Niša i Nikolu Petrović iz Valjeva.

Dimitrije je inače jako optimističan povodom učešća na Filozofskoj olimpijadi i nada se najboljem mogućem rezultatu.  Siguran je da će dati sve od sebe i predstaviti državu najbolje što može – mi smo takođe sigurni i želimo mu puno sreće.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com