DruštvoMoja priča

Mladi bogoslov svira gusle i izrađuje nameštaj

Učenik trećeg razreda Prizrenske bogoslovije u Nišu, Prokupčanin Miloš Gašević (17) slobodno vreme koristi na način koji nije baš uobičajen medju vršnjacima – on svira gusle i izradjuje nameštaj od drveta.

Sviranje gusli je porodična tradicija u porodicu Gašević koja se u Toplicu doselila iz Crne Gore.

Mladi bogoslov je kazao da je “ljubav i poštovanje” prema guslama nasledio od pradede i dede koji su bili guslari i “od malih nogu” ga učili da svira.

“Guslama se bavim praktično od prvih svojih koraka, a ozbiljnije od prvog razreda osnovne škole. Od tada nisam prestajao da upoznajem nove stilove guslanja, nove stihove i pesme”, izjavio je Gašević.

Foto: privatna arhiva

Prema njegovim rečima, guslanje se, kao i mnoge druge stvari uče ceo život, neprestano.

“Trudim se da svakodnevno izdvojim makar pet, 10 minuta za gusle. Ukoliko nemam priliku da sviram, onda poslušam ili pročitam koju guslarsku pesmu. Uglavnom su to deseterci, narodni ili autorski”, kazao je Gašević.

Osim u porodici, dodao je, veliku podršku za guslanje dobio je i u guslarskom udruženju “Ratko Pavlović Ćićko” iz Niša čiji je član i od kojih je dobio gusle na kojima sada svira.

Foto: privatna arhiva

Kako je kazao, sa udruženjem je učestvovao na festivalima i saborima mladih guslara u Srbiji i zemljama u okruženju.

“Osvajanje nagrada na festivalima nije moj cilj, najveći uspeh mi je to što sam misionar sa guslama, jer kao u hrišćanstvu svaki naš primer i svako naše delo je jedna misija medju ljudima”, istakao je Gašević.

Prema njegovim rečima, od kako je uzeo gusle u ruke stao je u “borbu” protiv zaborava gusala, a samim tim i protiv zaborava jednog velikog dela naše istorije.

Rekao je i da su ljubav prema guslama i epskoj poeziji, delom uticali da nakon završene osnovne škole upiše bogosloviju.

“Kao i sa guslama ista je priča i sa stolarskim zanatom kojim se bavim, to je jedna naša stara tradicija. Nepisani zakon života na selu pre jednog veka nalagao je da se svaki domaćin bavi nekim zanatom kako bi prehranio porodicu i moji preci su se bavili stolarskim zanatom”, istakao je Gašević.

Foto: privatna arhiva

Stolarsku radionicu u kojoj radi, rekao je, nasledio je od pradede i sada u njoj izradjuje nameštaj od drveta koji je neophodan u svakom domaćinstvu – stolove, stolice, klupe, plakare.

“Za izradu koristim samo “ručne” alate, nikakve mašine i veoma mi je žao što taj način izrade nije dovoljno zastupljen u našoj zemlji”, naglasio je Gašević.

Dodao je i da se nada da će doći vreme da zanati koji polako izumiru, a bili su izvor prihoda za mnoga domaćinstva, dobiju malo veću podršku i svoje organizacije, poput nekadašnjih esnafa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com