Kultura

Mladen Đorđević: KO SE BOJI PUSTINJE JOŠ?

Mladi niški pisac Mladan Đorđević predstavio je najnoviji roman “Miraž”.

Atmosferična Sahara, kao centralni motiv za kosmičku stravu i psihološki teror.

“Napokon smo stigli. U zemlju nestalih, gde i pripadamo…”, samo je jedna od snažnih i upečatljivih rečenica u knjizi koja najbolje opisuje šta nas kao čitatelje čeka među stranicama, petog po redu romana niškog autora, Mladena Đorđevića.

“Ovo je roman koji je pisan u periodu nakon objavljivanja drugog toma Svetioničara, sa željom da nešto dublje zagazim u područje horor žanra, a čiju sam baru uznemirio u Pritajenom zlu. Inspirisan nestalom “Dijatlovom grupom” (ekspedicija sovjetskih planinara koja je misteriozno izgubljena/stradala tokom pedesetih godina prošlog veka i čija istraga i dan-danas stvara glavobolje u javnosti), kao i neprikosnovenim filmskim ostvarenjem “Stvor”, u režiji Džona Karpentera (odnosno, delom “Ko tamo ide”, pisca Džona Kembela iz 1938 godine), došao sam na ideju da publici predstavim prvi, pravi horor smešten isključivo u pustinjskom ambijentu; sredini od koje malo ko očekuje da može ponuditi sredstvo za strah i užas.”, rekao je Mladen za Niške Vesti.

On naglašava da svoj novi roman svrstava u žanr psihološkog terora, sa propratnim elementima misterije, fikcije i kosmičke strave.

“Posebnom orijentalnom ‘začinu’ obradovaće se, ne samo ljubitelji istorije, već i ljubitelji arapske mitologije”, dodaje Mladen.

Radnja romana Miraž smeštena je u 1980. godinu. Rat uveliko bukti između Libije i Čada, kada je jedno nomadsko pleme odlučilo da se zaustavi na pograničnom pojasu, ne bi li prenoćilo pred nadolazećom pustinjskom olujom. Kada je ona protutnjala, ostavila je iza sebe prizor stravičnog pokolja. Prebacivanje odgovornosti za zločin među zaraćenim zemljama privuklo je pažnju stranim državama koje su iza zatvorenih vrata odlučile da sprovedu istragu o tome. Grupe internacionalnih novinara iz Jugoslavije, SAD, Japana, Italije, Engleske i SSSR, odlaze put Libije i dalekih predela pustinje ne bi li svaka sa unapred dobijenim delićem informacija otkrila šta se zaista desilo.

“Surovi ambijent, put bez povratka i psihološki teror sa kakvim nisu ni mogli da zamisle da će se susresti, sastrugaće im telesne fasade i prikazati im pravo značanje ogoljenih duša. Jer u pustinji je istina samo jedna i ona glasi: smrt.”

Mladen je domaćoj publici već poznat po svojoj nesvakidašnjoj neonoar i distopijskoj trilogiji “Svetioničar”, koja je osvojila ljubitelje žanra fantastike, ali i po priređivačkom i koautorskom delu “Od Mača do Kubure”, napisanu u saradnji sa kolegom, Milošem Petkovićem.

Miraž je objavljen 14. aprila i izdat od strane mlade, domaće i niške izdavačke kuće Spin Press, u sklopu novopokrenute edicije “Fantazija”. U njoj se, pored Mladenovog Miraža, takođe nalaze redigovano izdanje Tajne stare vodenice, Miloša Petkovića, kao i oba dela Velikog putovanja, autora Gorana Tokića.

Svi zainteresovani mogu ih naručiti po veoma povoljnoj ceni i u luksuznom, prošivenom tvrdom povezu, preko vebšopa na sajtu www.edicijafantazija.com.

“Nema većeg ponosa za mene od onog u kojem prepoznajem da svoj grad Niš i svoju zemlju Srbiju, predstavljam u pravom svetlu”, kazao je Mladen, koji se istakao pisanjem o drugačijim temama od drugih pisaca, a u kojima jasno ističe, ne samo simbolike, već i snažne poruke društvu oko sebe.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com