Društvo

Mlade Nišlije biciklima kreću put manastira Tumane, u humanitarnu vožnju za Andreja Radulovića

Mlade Nišlije Vladan Đuknić (20) i Ilija Veličković (18) pripremaju se za veliku humanitarnu avanturu koja podrazumeva vožnju bicikla od Niša do manastira Tumane. Oni će trasu od 200 kilometara preći kako bi pomogli svom sugrađaninu Andreju Raduloviću da obezbedi sredstva za rehabilitaciju, kako bi što pre stao na svoje noge.

 

Kao dečak Andrej se dugo godina aktivno bavio sportom, prvo karateom, zatim aikidom, više je vozio bicikl nego išao peške. On je 2018. godine, vraćajući se sa svojom porodicom s mora u Crnoj Gori, doživeo tešku saobraćajnu nesreću i od tada je nepokretan.

“Postoji šansa da se njegovo zdravstveno stanje popravi, pomoću robotike i rehabilitacije, ali su te terapije skupe. Zato mi krećemo na put u subotu 7. avgusta, a polazak je ispred Saborne crkve”, kazao je Đuknić Niškim Vestima.

Ove humane Nišlije kažu da će pokušati da nađu sponzora koji će na majicama označiti na koji način može da se pomogne Andreju, kako bi svi građani kada budu prolazili biciklima to videli i motivisali ih da pošalju poruku organizaciji Budi human koja prikuplja sredstva.

“Ja sam se sa Andrejom upoznao pre mesec dana, Ilija ga je upoznao juče, dečko je za primer, bavio se sportom isto kao i nas dvojica. Čuo sam za njegovu priču pre nekoliko meseci i ona mi je ostala u sećanju. Razumemo tragediju koja mu se dogodila, ali i tu želju za sportom, mada se on ne predaje i sada trenira  tenis u klubu za osobe sa invaliditetom. Nije on stao, ali njegova ljubav je karate.

Kada smo došli na ideju da vozimo do manastira, onda smo došli na ideju, zašto ne bi vozili u humanitarne svrhe, upavo za njega. Mi inače volimo da vozimo bicikle, ali nikada nismo vozili dužu stazu, već smo obilazili samo okolinu Niša. Sada smo hteli da spojimo lepo i korisno”, objašnjava Vladan.

Foto: privatna arhiva

I Vladan i Ilija se bave sportom, Vladan trenira odbojku, a Ilija boksom. Ovi momci planiraju da do manastira stignu za dva dana, i da se za isto toliko vrate nazad. Povratak su planirali za 10. avgust. Usput će pozivati ljude na humanost, da pošalju makar poruku, a ko može više tu je i žiro račun.

Andrej Radulović je nakon operacije u Podgorici gde su mu sanirane teške povrede stomaka, izveđena stoma, ušiven pokidan ureter, izvađeno dve trećine debelog creva, avionom biva prebačen u Beograd radi što hitnije operacije kičme. Nakon nekoliko dana Andreju je operisana kičma na klinici Atlas, smrskani pršljenovi zamenjeni imlpantima i ostavljen tračak nade u rečenici lekara: “kičmena moždina nije potpuno prekinuta ali je jako traumatizovana.”

Naredna 3 meseca Andrej provodi u Tiršovoj gde je imao još 4 operativna zahvata, puno infekcija i po život opasnih komplikacija što stomaka, što kičme. Ipak je uz Božiju i pomoć divnog medicinskog osoblja UDK Tiršove uspeo sve da prebrodi i tu proslavi i svoj 14. rođendan.

Iz Tiršove Andrej odlazi u bolnicu Dr Miroslav Zotović i kreće sa rehabilitacijom, savladava transfer krevet-kolica, samostalno se dovodi u sedeći položaj. Intenzivnu rehabilitaciju nastavlja u Nišu koja kreće da daje rezultate i on počinje da pomera noge u kolenima dok je u rasteretnom položaju, kao i da pomera noge dok leži na strunjači.

Ohrabreni ovim pokretima Andrej kreće sa neurorehabilitacijom robotikom. Na svakoj kontroli popravlja svoje rezultate, uspeva da napravi i sam par koraka u robotu za podršku hodu i značajno popravi balans.

Andrej je i nakon nesreće ostao sportista, trenira i takmiči se u stonoteniskom klubu za osobe sa invaliditetom, ali ne odustaje od najvažnije utakmice, one za svoj ponovni samostalan korak.

Andreju su potrebna sredstva za neurorobotiku, rehabilitaciju, lekove, suplemente i sanitetski materijal.

Pomozite da iz ove utakmice on izađe kao šampion.

Da Andrej ponovo hoda! Budimo Humani!

Pomozimo Andreju!

Upišimo 947 i pošaljimo SMS na 3030

Upišimo human947 i pošaljimo SMS na 455

160-6000000823235-61

160600000082358093
IBAN: RS35160600000082358093
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

E-doniraj

PayPal

NBS IPS QR kod

Andrej Radulović - NBS IPS QR kod
*Pristupite preko vaše mBanking aplikacije i skenirajte kod sa ekrana. Iznos je podešen na 1000 RSD, a korekcija iznosa se može uraditi u samoj aplikaciji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com