DruštvoSport

Mlada Nišlijka Nina pomera granice ženskog boksa

U Srbiji je, do skora, bila retkost da se devojčice  umesto odbojke, plivanja i sličnih popularnih sportova, među devojkama, odluče da profesionalno treniraju boks. Da ova veština nije rezervisana samo za dečake pokazala je Nina Stajković koja se boksom bavi nekoliko godina, a iza sebe ima brojne medalje i takmičenja.

“Oduvek su se u kući pratili borilački sportovi, često sam sa ocem odlazila na boks mečeve, još kao mala, tako da sam ubrzo zavolela taj sport i ne mogu da zamislim da se bavim nekim drugim soprtom”, kaže Nina.

Kik boks je počela da trenira sa samo osam godina, a kada su se stvorili uslovi počela je ozbiljnije da se bavi boksom.

“Najveći uzor bio mi je Muhamed Ali, fanscinirao me je njgov rad, požrtvovanost i način na koji se bori. On me je inspirisao da nastavim ozbiljnije da se bavim boksom”, dodala je Nina.

Tremu, kaže, ima pred svaki meč ali strah od protivnice nije imala nikada, ma koliko one ponekada deluju snažnije i veće od nje, jer kada uđe u ring bitna je tehnika i volja da se stigne do pobede.

“Više se bojim toga da neću moći da pokažem sve što znam, da se ne obrukam ali kad uđem u ring to prestaje i koncentrišem se samo na pobedu. Kada se desi da izgubim meč to boli više od bilo kog udarca na meču”, kazala je Nina.

Ona trenira svakodnevno, kada joj predstoje neka značajnija takmičenja i više puta u toku dana. Pohađa srednju Građevinsku školu i ima punu podršku profesora kada mora da izostaje sa časova.

“Najveća podrška su mi roditelji ali između treninga i škole ostaje mi malo vremena za druženje, sa druge strane, imam prilike da putujem i upoznajem kolegenice sa svih kontinenata”, rekla je Nina.

Ona je dodala , da je ženski boks trenutno u ekspanziji, na nedavnom takmičenju u Somboru, učestvovalo je preko 200 bokserki, sa četiri kontinenta, iz Srbije je bilo 20 devojaka, a sa juga Srbije učestvovala je samo Nina.

“Pozvala bih devojke da probaju, da treniraju, boks nije samo za muškarce i verujem da bi mnoge devojke mogle da se pronađu u ovom sportu”, poručila je Nina.

Pred njom su značajna takmičenja, najdraža nagrada joj je osvajanje drugog mesta na Evropskom prvenstvu za juniore. Nina je ove godine prešla u stariju uzrasnu kategoriju i bori se kao mlađi senior.

“Planiram da nastavim da treniram naporno i sigurno nagrade neće izostati, nikada nisam pomislila da odustanem od boksa i radujem se svakom novom takmičenju”, rekla je Nina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com