Sport

Mlada niška klizačica “hara” Evropom (FOTO)

Prethodna tri vikenda bila su više nego uspešna za mladu Nišlijku, nadu brzog klizanja u Srbiji, Sofiju Rodić.  Ona je sa međunarodnih takmičenja u Niš i Srbiju donela 6 medalja, a po prvi put je i u štafeti osvojila 2 medalje – jedna zlatna i jedna srebrna.

Na takmičenju 2. kola Evropskog kupa u Sofiji pod nazivom ISU Danubia Series 2, koje se odrzalo od 25. do 27. novembra, Sofija Rodić osvojila je 3. mesto i bronzanu medalju. Na ovom takmičenju učestvovalo je 140 takmičara iz 12 evropskih zemalja i to iz Bugarske, Ukrajine, Srbije, Bosne, Slovenije, Litvanije, Hrvatske, Turske, Rumunije, Mađarske, Letonije i Slovačke.

Važno je napomenuti, da mlada Nišlijka na treninge odlazi u Bugarsku, tačnije u Sofiju, jer u Nišu ne postoje adekvatni uslovi. Zbog toga je na ovom takmičenju imala i punu podršku poblike i navijače koji su je bodrili u svakoj trci, i da nije bilo pada u samoj završnici finalne trke na 500m, Sofija bi osvojila zlato u ukupnom plasmanu. Sofiju je oborila najbolja klizačica Turske u tom uzrastu, koja je zbog toga kasnije i diskvalifikovana, ali to je bila slaba uteha našoj takmičarki koja je morala da se zadovolji bronzanom medaljom u ukupnom plasmanu.

Već narednog vikend Sofija rodić nastupila je u Beogradu na Alpe Adria Trophy, gde su se okupili takmičari iz 9 zemalja: Hrvatske, Bosne, Mađarske, Nemačke, Austrije, Slovenije, Singapura, Slovačke i Srbije.

Foto: Privatna arhiva

Sofija je na ovom takmičenju osvojila zlatnu medalju pojedinačno, ali je tome po prvi put dodala I dve medalje u takmičenju štafeta. Prvo je sa devojičama iz Hrvatske osvojila zlato, da bi nakon toga u mešovitoj štafeti sa dečacima i devojčicom iz Hrvatske stigla i do srebra. Takmičenje je proteklo u dobroj organizaciji uz veliki broj gledalaca i navijača u ledenoj dvorani u Beogradu.

Treći vikend zaredom Sofija Rodić se takmičila, ovoga puta u Budimpesti na 30. Santa Claus Cupu. Na takmičenju u Mađarskoj nastupio je rekordan broj klizača, čak nji 330 iz Mađarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske,Bosne, Česke, Slovačke, Malezije , Singapura, Nemačke, Ukrajine i Srbije.

U Sofijinoj kategoriji nastupilo je 27 devojčica, a ona je na ovom takmičenju osvojila 2 medalje na 500m srebrnu i na 1000m bronzanu. Zbog velikog broja klizača takmičenje se odvijalo po  “nokaut” sistemu i u svim trkama vodila se velika borba za prolazak u narednu fazu.

“Takmičenje u Budimpešti bilo je naporno i puno uzbuđenja uz prisustvo mnogobrojne publike koja je bodrila i navijala klizače. Ono što nas najvise raduje je to što je Sofija kroz sva ova naporna takmičenja imala i snage i volje da se uz osmeh bori za što bolji plasman, a usput i da se druži za decom iz raznih zemalja”, ističe Petar Rodić, Sofijin otac.

Narednog vikenda Sofiju Rodić očekuju novi izazovi – 3. kolo Evropskog kupa na kome će odmeriti znanje i veštinu  sa najboljima u svojoj kategoriji i potruditi se  da obezbedi plasman među  8  najboljih.

[meta_gallery_carousel]

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Лепе спортске вести !
    Честитке Софији Родић уз жељу да постиже врхунске резултате и репрезентује град!
    Колико је учешће Града у партиципацији трошкова за тренинге и такмичења ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com