Zdravlje

Mlada niška doktorka beleži rezultate u društvu svetskih oftamologa

Doktorka Maja Živković se nedavno vratila iz Antalije sa 51. Kongresa oftalmologa Turske gde je bila u ulozi pozivnog predavača i to jedan od tri, a među njima prof. Dr Wagih Aclimados sa Kraljevskog univerzitetat u Engleskoj.

Profesor Aclimados je doskorašnji predsednik Evropskog borda oftalmologa, jedan od vodećih stručnjaka, učitelja i inovatora. Dr Maja Živković je održala predavanje iz oblasti operacije katarakte i glaukoma najsavremenijim metodama. Nakon predavanja joj je uručena i povelja za posebne zasluge i doprinos razvoju očne struke.

Turska je lider svetske oftalmologije, zemlja koja ima preko 6000 očnih lekara, a učešće je uzelo preko 3000 lekara i stručnjaka.

Radi se o mladoj perspektivnoj doktorki Kliničkog centra u Nišu, asistentkinji na katedri za očne bolesti Medicinskog fakulteta.

Ona je prošle nedelje promovisana u doktora nauka, a odbranila je doktorat iz oblasti glaukoma.

Dr Maja Živković je samo u oktobru mesecu bila predavač na nekoliko međunarodnih kongresa, jedan od značajnijih jeste i kongres EURETINA u Barseloni gde je održala usmeno predavanje.

Njen rad je dosta zastupljen i u regionu, bila je predavač na međunarodnim kongresima i u Banja Luci, na Ohridu i mnogim drugim.

Dr Maja Živković je nedavno napunila 36 godinu, a već je autor i koautor u 57 radova koji su objavljeni u stručnim časopisima ili izlagani na kako domaćim, tako i stranim kongresima.

Dobitnik je nagrade prof. dr Ljiljana Zergollern i Kresimir Čupak fondacije za najbolji naučni rad mladih oftalmologa na devetom kongresu CSCRS – Hrvatskog udruženja oftalmoloških hirurga za kataraku i refraktivnu hirurgiju.

Član je AAO – Američke Oftalmološke Akademije, ISRS – Internacionalnog udruženja za refraktivnu hirurgiju, SOE – Europskog udruženja oftalmologa, ESCRS- Evropskog društva hirurga za kataraktu i refraktivnu hirurgiju i Udruženja glaukomatologa Srbije.

U sklopu svog stručnog usavršavanja boravila je dva meseca u Athens Eye bolnici, kod mentora dr Charalampos Livir Rallatos, mesec dana na Univerzitetskoj klinici u Tubbingenu, Nemačka, gde joj je mentor bio prof. dr Bartz Schmidt, kao i mesec dana na Vojnomedicinskoj akademiji.

Završila je kurs iz oblasti Vitreoretinalne hirurgije na MTS WETLAB-u u Sofiji. Kao dobitnik stipendije SOE – Europskog udruženja oftalmologa boravila je mesec dana na Institutu vida i optike, Univerziteta na Kritu, mentori su joj bili prof. dr I. Pallikaris i prof. dr G. Kymionis, koji predstavljaju vodeće refraktivne hirurge i jedni su od najuticajnijih oftalmologa sveta.

Njen rad jasno pozicionira Niš na mapu svetske oftalmologije, a mladi uspešni ljudi su definitivno najbolji promoteri našeg grada.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com