DruštvoZdravlje

Mitić: Nakon perioda virusa, porodiljama će biti omogućena pratnja

Lokalni tim pokreta Kreni-Promeni danas je predao zahtev Univerzitetskom Kliničkom centru u Nišu za besplatnu pratnju porodiljama.

Ispred ulaza u niško porodilište, zahtev je predat direktoru Klinike za ginekologiju i akušerstvo, prof. dr Dejanu Mitiću.

Predaja zahteva sprovodi se u okviru akcije pokreta Kreni-Promeni kojom će se zahtevi predati u više od 85 porodilišta širom Srbije.

Cilj je da se unapredi položaj porodilja i poboljšaju uslovi u našim porodilištima.

Direktor GAK prof. dr Dejan Mitić; Foto: Niške Vesti/JM

“Zahtev podrazumeva prusustvo supružnika ili nekog od bliskog okruženja, ženi koja se porađa. Moram da kažem da ovo kod nas postoji već deset godina i prekinuto je zbog korone i sada u vreme ovog gripoznog perioda. Mi smo uvek bili za to da neko bude u pratnji. Mislili smo prvo na supružnike, kao glavne ljude u tom neku okruženju porodilje. Uradićemo sve čim se epidemiološka situacija promeni da se to opet uspostavi. Moram da spomenem i nephodnu školicu roditeljstva koja se pohađa u Domu zdravlja za očeve ili osobe u pratnji gde uče o načinu porođaja, o tome koliko traje i na koji način se sve to radi”, kazao je direktor GAK prof. dr Dejan Mitić.

Prema njegovim rečima, pomenuta školica je posle Kovida počela da radi, kao i da je u tom periodu nekoliko supružnika prisustvovalo na porođaju, kao i da se nada da će u narednom periodu biti rešena pratnja kada su u pitanju drugi zdravstveni centri iz drugih gradova.

“Žena je uvek zadovoljnija i srećnija kada ima pratnju i kada sa nekim može da podeli sreću povodom rođenja bebe. Svi partneri koji su želeli da budu pratnja, znaju šta da očekuju, prošli su školicu i nikada nije bilo negativnih iskustava”,  priča on i dodaje, da unazad tri godine, koliko obavlja funckiju rukovodioca Klinike nije bilo prijava za akušersko nasilje.

 

U pokretu Kreni-Promeni kažu da su krajem januara Ministarstvu zdravlja predali potpise građana i da je Ministartsvo pozitivno odgovorilo na ovaj predlog i podržalo inicijativu da se porodiljama omogući pratnja na porođaju.

“Mi tražimo da porodilje izaberu da na porođaju sa njima bude otac deteta ili neko od osoba u koje porodilja ima poverenja. Naš dolazak su inicirali, nažalost, razni primeri akušerskog nasilja koje smo imali prilike da čujemo u poslednjih nekoliko nedelje, a ovaj zahtev je produkt peticije koju je potpisalo više od 190.000 građana. Zahvalni smo što je načelnik Klinike lično primio naš zahtev, a rok za odgovor je do 21. februara”, pojašnjava Dina Marković ispred pokreta Kreni – promeni.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Niške Vesti (@niskevesti)

Odgovor će biti objavljen na zvaničnoj stranici ovog pokreta. Ukoliko odgovor ne bude pozitivan, informisaće javnost o daljim akcijama.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com