Kultura

“Misli jedne crne ovce” promocija prve knjige Jelene Rajković

Knjiga" Misli jedne crne ovce" svojevrsna je zbirka spoznaje same autorke Jelena Rajković i izlaženja iz okvira uverenja porodice i društva, put preobražaja, mira i ljubavi, koju će nam predstaviti na svojoj promociji u Deli prostoru, 27. marta u 19 sati.

Na promociji knjige će govoriti prof dr Goran Maksimović, redovni profesor na katedri za knjževnost Filozofskog fakulteta u Nišu, ujedno i glavni urednik izdavačke kuće Scero Print, koja je objavila knjigu.

Mirjana Bojanić Ćirković, docent na pomenutoj katedri za književnost i srpski jezik i Danica Petrović, profesor književnosti.

Kako je navela autorka Izdavačka kuća Scero Print će na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Nišu predstavljati njenu   knjigu.

“Na sajmu sam pred divnom publikom čitala delove iz knjige i dobila sjajne komentare, kako od publike, tako i od ozbiljnih poznavalaca književnosti. Posle promocije knjige u Nišu, u najavi su promocije i u Aleksincu, Prokuplju i Sokobanji”, kazala je Jelena Rajković .

O knjizi

Knjiga “Misli jedne crne ovce ” predstavlja svojevrsnu zbirku uvida beleženih u godinama intenzivnih spoznaja autorke.

Put crne ovce, upravo je put spoznaje i izlaženja iz okvira uverenja porodice i društva, put preobražaja, mira i ljubavi.

Tim putem kreću samo najhrabriji, obzirom da je bolan jer podrazumeva iskorak iz poznatog u novo, drugačije i sadržajnije.

Bolan je i zato što je sama transformacija čoveka bolna, poput umiranja i ponovnog radjanja.

Bolan je i zato što često ta “crna ovčica” biva sputavana ili ismevana, neretko i odbačena od svoga stada koje se naprosto boji promena.

Prvi deo knjige govori upravo o izboru i suočavanju sa promenom  kroz autobiografske priče autorke. Neke od priča nose naslove ” Biram da budem biće ljubavi”, “Kako sam se zaljubila u svoj život”, “Hvala, mama i tata”, “Kako postajem dobar roditelj svojoj deci”, “Susret srodnih duša”, “Budi se žena u meni”…

Drugi deo knjige čine tematska poglavlja, gde autorka iznosi svoje misli i uvide smeštene u kratku, jasnu i lako čitljivu formu.

Tu se nalaze misli o ljubavi, prijateljstvu, muškarcu i ženi, porodici, deci i roditeljstvu, slobodi, sreći, zahvalnosti, blagostanju, duši i srodnoj duši, čoveku, samospoznaji, svetu u kome živimo, duhovnosti, životu i smrti, istini i laži, leku i lečenju.

Osnovna autorkina ideja za nastanak ove knjige bila je da svojim primerom i snagom uvida osvetli put svima koji su ili bi zakoračili putem promene koja vodi ka lepšem životu, miru i ljubavi.

Upravo je lajtmotiv knjige “Misli jedne crne ovce” motiv ljubavi.

Ljubavi koju kada pronadjemo u sebi za sebe imaćemo je za ceo svet.

Cena knjige je 700 dinara.

O autoru

Jelena Rajković je rodjena  u Nišu, 1982. godine.

U svom gradu je završila srednju medicinsku školu, a potom i studije književnosti i srpskog jezika na Filozofskom fakultetu.

Od 2013. do 2022. godine radila je kao nastavnik srpskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi “Milić Rakić Mirko” u Prokuplju. Od malena je pisala, a njena prva knjiga ,”Misli jedne crne ovce”, objavljena je 2023. godine.

Mama je  trojice dečaka i supruga jednog divnog čoveka.

“Misli jedne crne ovce” vrlo specifična knjiga sa jednom vrstom eseističkih, etičkih rasprava provokativnih pogled na život. Ne nosi slučajno ova knjiga naziv “Misli jedne crne ovce”, obzirom da autorka iznosi svoj kriticki pogled na svet kako izvan sebe , tako i onaj svet koji nosi u sebi. Knjiga se dotiče i metafizičkih pitanja više duhovnosti, sveta koji je iznad nas”, recenzija prof.dr Gorana Maksimovića.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com