DruštvoKultura

Misija decentralizacije umetnosti se nastavlja. Film “To je Toma” producenta Olivera Paunovića otvorio “Dokument” u Vranju

Festival dokumentarnog filma Dokument u Vranju otvoren je sinoć u Pozorištu Bora Stanković u Vranju. Festival je “postao punoletan” jer ove godine obeležava osamnaest godina postojanja. Ukupno će za tri dana festivala biti prikazano osam filmova iz četiri zemlje: Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske. Ovaj festival otvorio je dokumentarac “To je Toma”, niške City produkcije.

Oliver Paunović, producent filma To je Toma, istakao je da treba odati priznanje pokretaču festivala u Vranju Slađanu Stojanoviću Frenkiju, što “osamnaest godina istrajava” i održava živim festival dokumentarnog filma u Vranju.

On je povodom punoletstva festivala u Vranju osnivaču Stojanoviću poklonio monografiju Čarobnjak Radmilović, autora-glumca Milana Cacija Mihailovića koju je ovaj napisao o čuvenom glumcu Zoranu Radmiloviću.

Oliver Paunović, producent

“Žao mi je što mi u Srbiji još uvek nemamo kulturu gledanja dokumentarnih filmova. Ja volim da kažem da je u dokumentarcima istina”, rekao je Paunović i podsetio da City Grupa takođe stoji iza organizacije dokumentarnog festivala u Nišu “City Fest”.

Osnivač i selektor festivala Slađan Stojanović Frenki je rekao da je ovogodišnja selekcija napravljena tako da se vranjskim ljubiteljima dokumentaraca prikaže najaktuelnija produkcija u zemlji i regonu.

“Pripremili smo svojevrsno putovanje kroz našu i zemlje u okruženju”, dodao je.

Vladimir Ristić, autor filma To je Toma o čuvenom srpskom pevaču Tomi Zdravkoviću, zahvalio se publici festivalu i gradu Vranju na pozivu.

To je Toma je biografsko-muzički film o životu čuvenog pevača. Ne bih objašnjavao sadržaj, samo publici želim da se opusti i uživa u svakom trenutku ovog filma“, rekao je Ristić.

 

Dejan Dabić, filmski kritičar

Scenarista, reditelj i urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra Dejan Dabić, podvukao je da svojim trajanjem Slađan Stojanović i vranjski Dokument uspešno sprovode misiju decentralizacije filmske umetnosti.

“Ako upoređujemo mlađe festivale, rekao bih da Dokument nema konkurenciju,  zbog trajanja od 18 godina, ali i kvaliteta. Smatram da je Stojanović uradio mnogo toga za filmsku umetnost Juga Srbije. Mi Južnjaci činimo sve da filmsku umetnost decentralizujemo. Veoma kvalitetan program, ja vam želim da za dve godine još atraktivnije obeležimo 20 godina “Dokumenta””, rekao je Dabić.

Festival je otvorila Izabela Savić, članica Gradskog veća Vranja.

,,Poslednjih godina svedoci smo uspona ove filmske forme, a sadržaji koji se prezentuju kroz dokumentarne filmove dragoceniji su od igranih filmova. Dokumentarci prenose stavove o istorijskim događajima, ljudima i mestima na autentičan način i donose saznanja o životu i svetu iz nekih drugačijih uglova. Grad Vranje uvek će pružiti podršku ovom festivalu, kao i svim kreativnim idejama koje imaju za cilj razvijanje oblasti kulture”, istakla je Izabela Savić.

Festival će trajati do subote 17. decembra. Pokrovitelj je grad Vranje, a organizatori Udruženje Dokument 06 i Pozorište Bora Stanković. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com