Hronika

Miroslav sahranjen o trošku države, donator uplatio dug za struju – SIROMAŠTVO I DALJE POSTOJI

Samoubistvo četrdesetčetvorogodišnjeg  Miroslava Stojanovića iz Jelašnice, oca četvoro dece, koji se zbog siromaštva odlučio na očajnički korak, potreslo je celu zemlju, ali otvorilo i niz pitanja u vezi zaštite najsiromašnijih porodica sa više dece. Nepoznati donator iz Beograda uplatio je dug od 22.500 dinara, tako da su dobili struju, ali problem siromaštva Stojanovića i dalje postoji. Deca Miroslava i Slavice imaju 12, 9, 7 i 5 godina. Miroslav je sahranjen u Jelašnici o trošku države.

Dug za struju – okidač za samoubistvo

Nesrećni čovek sahranjen je u sredu na groblju u Jelašnici, gde je živeo posle izbeglištva iz Novog Brda na Kosovu i Metohiji. Shranjen je o trošku države, Centar za socijalni rad  izdvojilo je novac za sahranu, a parcelu je obezbedio Savet građana Jelašnice. Kuću u kojoj je porodica živela dodelio je Komesarijat za izbeglice, ali nije imala kupatilo.

Porodica kaže da su im stizali mesečni računi za struju od 4000 i 5000 dinara, a da ni sami ne znaju kako su je potrošili, jer nemaju kupatilo, a samim tim ni bojler ni veš mašinu.

Savet građana Jelašnice ponudio je pomoć u hrani i ogrevu za predstojeću zimu, jer je šestočlana porodica živela od 19.000 socijalne pomoći.

Za Miroslava meštani kažu da nije bio naročito druželjubiv, ali da nije pio i nadničio je kad god je bilo posla.

Apsurdnost  srpskih zakona

I dok Vlada Republike Srbije sprovodi mere za koje se nada da će sprečiti belu kugu u zemlji, u javnosti se posle ovog događaja s pravom postavlja pitanje: zašto se Zakonom materijalno pomažu samo hraniteljske porodice, a ne i porodice koje same brinu o rođenoj deci?

Naime, svaka hraniteljska porodica u Srbiji dobija po detetu 23.000 dinara mesečno, što znači da je porodica Stojanović brinula o tuđoj, a ne svojoj deci od države bi mesečno dobijala 92.000 dinara! 

Sa ovom sumom bi Stojanovići i te kako mogli da plaćaju račune i brinu o svoje četvoro maloletne dece, umesto što su mesečno dobijali po 19.000 socijalne pomoći.

Svi koji žele da pruže pomoć Slavici i deci mogu da joj se jave na telefon 064 4118934.

Otvoren je i broj žiro računa za humanitarne uplate : 160-5410200069139-57 Banka Intesa na ime Slavica Stojanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com