Kultura

Miroljub Riki Nedović najbolji glumac Festivala “Gola mesečina” u Skoplju

Glumac niškog Narodnog pozorišta Miroljub Riki Nedović, proglašen je najboljim glumcem Festivala “Gola mesečina” koji je održan u Makedoniji.

Nedović je nagradu dobio za bravurozno odigran lik Kneza Pičenjeva u predstavi “Kneginja od Foli Beržera”.

Predstava “Kneginja od Foli Beržera”, rađena po tekstu Žorža Fejdoa, donosi avanture šarmantne i prevejane pariske lepotice, koja srećnom igrom sudbine postaje kneginja, ali ne uspeva da odoli zovu svog pređašnjeg života, i njenog naivnog i zaslepljenog muža rogonje, čiji lik tumači Miroljub Riki Nedović.

Foto: M R Nedović

,,U ovim godinama i sa ovom kilometražom na sceni, pored nagrade, čini mi se podjednako vrednim i druženje sa nekim dragim ljudima iz Skoplja, Zagreba, Kumanova, glumačke nacionalnosti. Retke su prilike za ovakva druženja”, u svom maniru kratko je prokomentarisao nagrađeni glumac.

Foto: Narodno pozorište Niš

Kneginju u predstavi igra Snežana Petrović, a ostatak ansambla čine Dragoslav Savić, Aleksandar Кrstić, Кatarina Arsić, Miloš Cvetković, Miroslav Jović, Marko Pavlovski, Stefan Mladenović, Vesna Stanković, Dragiša Veljković, Marjan Todorović, Zorica Damjanović, Danilo Petrović, i kao gostujući glumci Milutin Vešković, Dejan Gocić, Uroš Milojević, Viktorija Arsić, Кristina Tomić i Bratislava Milić.

Foto: Narodno pozorište Niš

Predstavu je režirao Jug Radivojević, a ostatak autorske ekipe čine scenograf, Aleksandar Denić, kostimograf, Tatjana Radišić, kompozitor, Aleksandar Srebrić, secenski pokret i pomoćnik reditelja Igor Damnjanović, aistent scenografa, Danilo Mlađenović i asitent kostimografa Katarina Filipović.

Foto: Narodno pozorište Niš

Na ovogodišnjem Međunarodnom pozorišnom festivalu komedije “Gola mesečina”, koji je, šestu godinu zaredom, organizovao skopski Teatar komedije, pored niškog, učestvovala su i pozorišta iz Kumanova, Strumice, Ohrida, Skoplja, i Zagreba.

Nažalost nisam imao prilike da vidim i druge predstave, jer sam iste večeri morao da se vratim u Niš zbog poslovnih obaveza, ali prema kazivanju mojih kolega, konkurencija je bila izuzetno jaka. To govori da je ovogodišnja selekcija predstava bila dobra čime je i sam festival dobio na kvalitetu”, rekao je Riki Nedović.

Najboljom na festivalu proglašena je predstava “39 stepeni”, zagrebačkog Gradskog kazališta, koja je osvojila i nagrade za režiju, najbolju glumicu, kao i za najboljeg glumca specijalnog međunarodnog žirija.

Foto: makfax.com.mk

Najbolji mladi glumci su Nina Maksimova i Marko Trajković za uloge u predstavi “Mani, mani, mani” pozorišta iz Kumanova, dok je za najbolju epizodnu ulogu u predstavi “Gde je pištolj”, nagrađen Strezo Stamatovski, glumac Narodnog pozorišta iz Ohrida.

Prvi put ove godine dodeljeno je priznanje za životno delo koje je pripalo poznatom makedonskom glumcu i šoumenu Igoru Džambazovu.

Međunarodni pozorišni festival komedije “Gola mesečina”, koji je postao zaštitni znak leta skopske opštine Aerodrom, trajao je od 2. do 09. septembra, a sve predstave su igrane u Sportskom centru Novo Lisice u Skoplju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com