Moja priča

Mirjana Živković već tri godine pobeđuje na Tortijadi

Tridesetdvogodišnja Nišlijka Mirjana Živković pobedila je na ovogodišnjoj „Tortijadi“, manifestaciji koja je okupila majstore poslastičarstva iz Slovenije, Makedonije i juga Srbije sa džinovskom tortom inspirisanom prizorima iz Kosovske bitke. Torta koja je Mirjani donela pobedu teška je čak 30 kilograma i bila bi dovoljna da se njom zasladi oko 270 ljubitelja torti ako bi svako od njih pojeo parce od 110 grama. Torta bila duga 150 centimetra, a široka 80.

U svakom slučaju je bila impozantna, ali da bi bila najbolja nije presudila njena veličina već ideja koja je Mirjanu inspirisala da tortu napravi, a to je Kosovski boj. Još jedan podatak je značajan za Mirjanin rad, a to je da nije profesionalni poslastičar. Da pravi slatkiše naučila je uz pomoć interneta, a prvu tortu je tako napravila pre pet godina u obliku pčelice Maje.

“I danas kad gledam sliku ne mogu da verujem da mi je to bila prva torta. Kad sam prvi put uspela, toliko sam bila ponešena pa sam jedva čekala neki povod da napravim novu tortu. Mesim ih za rodbinu, prijatelje, prijatelje mojih prijatelja, školske drugove moje dece. A najvažnije je da uživam u tome”, kaže Mirjana.

Prvi put je nastupila na „Tortijadi“ pre tri godine i svaki put je pobeđivala.

Mirjana Živković; Foto: V. P.

“Prve godine pobedila sam sa „Mikijem i Mini“, prošle godine šampion je bila moja torta sa motivima istorijskih spomenika Niša, a ove Kosovski boj. Suprug mi je predložio da to uradimo i svi smo prionuli na posao. Ideja je bila odlična jer smo na taj način želeli da mališane zainteresujemo za našu istoriju. Shvatila sam da deca ne znaju mnogo o našoj prošlosti, a naročito o jednom od najvećih događaja srpske istorije pa sam ovekovečila najznačajnije trenutke adekvatnim figuricama”, kaže Mirjana.

Na torti je tako prikazana večera koja je prethodila bici, zatim ubistvo Murata i odlazak Vuka Brankovića sa bojišta.

“Želja mi je bila da dodam i Kosovku devojku, ali sam shvatila da torta neće moći da prođe kroz vrata”, kaže kroz smeh Mirjana.

Da što vernije predstavi likove na torti Mirjani je poslužio i film “Kosovski boj”.

“Zaista je bilo naporno sve to uraditi za tako kratko vreme, poslednju noć pred takmičenje uopšte nisam spavala, ali je nagrada koju sam dobila, opravdala sve”, priča Mirjana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com