Kultura

“Miris žene i tango” podigli publiku na noge

Malobrojna publika zbog mera bezbednosti, ali sa istančanim muzičkim ukusom, uživala je u Svetosavskom domu gde je održan koncert Zrenjaniskog kamernog orkestra, kojim je dirigovala Milena Injac. Organizatori koncerta bili su Uprava Sabornog hrama i Niški kulturni centar.

Muzički precizno i nadahnuto smenjivale su se kompozicije Mocarta, Albinonija, ali i Bennadžamina Britna. Emocije su dostigle vrhunac za vreme bias kada je izveden tango iz filma “Miris žene”, u kojoj glavnu ulogu igra Al Paćino. Nagrada je bio dug aplauz koji je ispunio salu Svetosavskog doma.

Dr Milena Injac, redovni profesor na Fakultetu umetnosti, diplomirala je dirigovanje 1992. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Stanka Šepića. Magistrirala je na istom fakultetu 1996. godine, a doktorirala 2015. godine u klasi prof. Darinke Matić-Marović. Usavršavala se kod Mladena Jagušta, Salvadora Mas Konde (Španija) na masteklasu u Beču, Petera Etvoša (Nemačka) i Jorma Panule (Finska) na masterklasu u Sombateju.

Foto: V. P.

Zrenjaninski kamerni orkestar je osnovan 1969. godine i već od samog nastanka postaje bitan činilac u negovanju bogate tradicije kamernog muziciranja, ne samo u svom gradu, već i znatno šire. Stalni dirigent i umetnički rukovodilac orkestra bio je violinista, pedagog i dirigent Dejan Mihailović, koji je svoje školovanje krunisao na Konzervatorijumu u Moskvi, upravo iz oblasti kamerne muzike.

Do ponovnog rađanja Zrenjaninskog kamernog orkestra došlo je oktobra 1999. godine, zahvaljujući inicijativi mladih profesora zrenjaninske Muzičke škole „Josif Marinković”.

Soliste sa kojim je do sada sarađivao Zrenjaninski kamerni orkestar (Zrenjaninska filharmonija) nalaze se još i Ana Aleksić Sajrer, Vesna Marković, LJubomir Popović, Dragana Popović, Saša Štulić, Željko Lučić, Bela Mavrak, a među dirigentima Mikica Jevtić, Aleksandar Kojić, Andrej Bursać, Predrag Gosta i Vanesa Kremenović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com