Društvo

MIR BOŽIJI – HRISTOS SE RODI! Danas je Božić, najradosniji hrišćanski praznik

Božić 7. januara slave pravoslavne crkve koje se drže starog, julijanskog kalendara. Osim Srpske pravoslavne crkve, Božić se po ovom kalendaru slavi i u ruskoj, gruzijskoj i makedonskoj crkvi, Jerusalimskoj patrijaršiji, a obeležavaju ga i Kopti.

Kod Srba Božić je praznik sa dosta običaja i njegova proslava počinje odlaskom na jutarnju liturgiju, na kojoj vernici koji su postili Božićni post pristupaju Svetoj tajni pričešća.

Nakon liturgije, ukućani se okupe oko božićne trpeze, pomole se Gospodu, a zatim okreću i lome česnicu – pogaču u koju je stavljen novčić.

Veruje se da će onome u čijem delu česnice bude novčić naredna godina biti posebno srećna.

Božić je porodični praznik, taj dan se ne ide u posete, sa izuzetkom položajnika – muške osobe, obično je to kum, komšija ili porodični prijatelj, koji dolazi u kuću slavljenika i prvi čestita Božić.

Položajnik pozdravi sve Božićnim pozdravom, i odlazi kod šporeta ili peći i džara vatru govoreći zdravicu:

“Koliko varnica, toliko srećica, koliko varnica toliko parica, koliko varnica toliko u toru ovaca, koliko varnica toliko prasadi i jaganjaca, koliko varnica, toliko gusaka i piladi, a najviše zdravlja i veselja, Amin, Bože daj.”

Božić se slavi tri dana, a vernici se pozdravljaju sa “Mir Božiji – Hristos se rodi!”, uz otpozdrav “Vaistinu se rodi!“.

U Srbiji se Božić slavi od jula 2001. godine i jednodnevni državni praznik.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve  Irinej je u Božićnoj poslanici pozvao svu duhovnu decu u otadžbini i rasejanju da žive u međusobnoj bratskoj ljubavi, u ljubavi Božića.

“Posebno se molimo za raspeto Kosovo i Metohiju, našu duhovnu i nacionalnu kolevku, koju je veliki Njegoš nazvao ‘grdnim sudilištem’, naveo je Irinej i poželeo da od ovog Božića oživi Srbija i porodice ispuni radost i dečija igra.

“U ove blagoslovene božićne dane molimo se Gospodu, Caru mira da ugasi neprijateljstva medju narodima, da spase ljude Svoje širom sveta i da bude milostiv svima nama”, rekao je Irinej.

Božićni koncert drugog dana Božića

Raspored bogosluženja za božićne praznike u Nišu  

Roždestvo Hristovo, subota, 7. januara

Prva sveta liturgija služiće se u Hramu svetog Nikole i Hramu svetog Luke sa početkom u ponoć, Sveta liturgijau Hramu svetog Pantelejmona, Hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene i Hramu Sveta tri jerarha u Brzom Brodu sa početkom u 8 časova, a u Sabornom hramu, Hramu svetog Nikole (druga), Hramu svetog Luke (druga), Hramu svete Petke, Hramu Vaskrsenja, Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Donjoj Vrežini i Hramu svetog Ilije u Komrenu sa početkom u 8.30 časova.

Roždestvo Hristovo drugi dan, Sabor Presvete Bogorodice, 8. januara

Sveta liturgija služiće se u Hramu svetog Pantelejmona, Hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene i Hramu Sveta tri jerarha u Brzom Brodu sa početkom u 8 časova, Sveta arhijerejska liturgija u Sabornom hramu sa početkom u 8.30 časova, a Sveta liturgija u Hramu svetog Nikole, Hramu svetog Luke, Hramu svete Petke, Hramu Vaskrsenja i Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Donjoj Vrežinitakođe sa početkom u 8.30 časova.

Roždestvo Hristovo treći dan, Sveti arhiđakon i prvomučenik Stefan, 9. januara

Sveta liturgija služiće se u Hramu svetog Pantelejmona, Hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene, Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Donjoj Vrežini i Hramu Sveta tri jerarha u Brzom Brodu sa početkom u 8 časova, a u Sabornom hramu, Hramu svetog Luke, Hramu svete Petke i Hramu Vaskrsenja sa početkom u 8.30 časova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com