Politika

Miodrag Stanković: Rezultati gradske vlasti 0!

Budžet Grada Niša za 2020. godinu iznosio je 11 milijardi i 207 miliona dinara. Ono što karakteriše budžet, prema rečima odbornika u Skupštini Grada Niša Miodraga Stankovića, je solidna realizacija kada u pogledu procentualnog izvršenja od 80%, ali slaba realizacija u onom segmentu koji podrazumeva kreativnost i angažovanje lokalne samouprave.

„Realizacija programa uređivanja i izgradnje je nikakva, investicija nema, realizacija ozakonjenja nikakva, novoizgrađenih objekata nema. Iz godine u godinu ponavlja se ista priča.

Ono što brine je veoma mala naknada za uređivanje građevinskog zemljišta. U 2019. godini je planirano 90 miliona, a u 2020. godini samo 5 miliona dinara, a realizacija je svega milion i 300 hiljada dinara. U 2012. godini je realizacija naknada za uređivanje građevinskog zemljišta iznosila 329 miliona dinara. To govori da ova vlast nije ništa niti radila niti gradila“ – rekao je Stanković.

Ovaj niški odbornik smatra da je veoma slaba realizacija prihoda od imovine, dobara i usluga, naknada za uređivanje građevinskog zemljišta, odnosno svih prihoda gde aktivizam lokalne samouprave dolazi do izražaja.
Završni račun pokazuje da je porez na imovinu uvećan za oko 300% u odnosu na 2012. godinu. Ostvaren je prihod u 2020. godini od poreza na imovinu u iznosu od čak milijardu i 244 miliona dinara. U 2012. godini je taj prihod bio 340 miliona dinara, što kazuje da ova vlast punih 9 godina živi na grbači naroda.

„Realizacija kapitalnih projekata je samo 68%. Priprema i izrada svih vrsta urbanističko-tehničkih dokumenata, realizacija svega 32%, izgradnja kanalizacione mreže realizovana samo 17%, izgradnja obdaništa u Novom selu 26%, a uređenje Trga Kralja Milana o kome se toliko govori samo 45%. Pored toga što se kapitalni projekti iz godine u godinu prepisuju, njihova realizacija se iz godine u godinu odlaže.

Prema rečima Stankovića, od planiranih sredstava u osnovno obrazovanje realizovano je oko 310 miliona, od čega je samo 268 miliona za pokriće tekućih rashoda, za tekuće popravke i održavanje 17 miliona, a za mašine i opremu samo 22 miliona dinara. Za srednje obrazovanje utrošena sredstva u iznosu od 162 miliona, 133 za tekuće rashode, a samo 8 miliona za tekuće popravke i održavanje, odnosno za zgrade i objekte oko 10 miliona dinara. Tek nešto više od 60% realizacije za osnovno i srednje obrazovanje.

“Grad koji ne ulaže u obrazovanje je grad koji nema perspektivu i budućnost”, zaključio je odbornik Stanković.

Skrenuta je pažnja i na veće rashode Grada Niša za zaposlene u 2020. godini, koji su iznosili čak 2 milijarde i 300 miliona, odnosno 177 miliona više nego u 2019. godini. Usluge po Ugovoru koštale su 617 miliona, a specijalizovane usluge 776 miliona. Ukupan trošak za usluge iznosio je čitavih milijardu i 393 miliona dinara. Miodrag Stanković smatra da je grad je mogao mnogo toga da uradi s ovim novcem, umesto toga, po njegovim rečima, novac je otišao na partijsko zapošljavanje.

U 2019. godini donacije su ostvarene u iznosu od 32 miliona, a u 2020. godini oko 4 miliona dinara, što odbornik smatra sramotnim za jedan ozbiljan grad poput Niša.

Za realizaciju programa za bezbednost saobraćaja utrošeno je oko 2 miliona dinara, što znači samo 21% u odnosu na plan. Toliko sam govorio da treba pojačati mere se o bezbednosti u saobraćaju, po ovome vidimo da se sve završilo samo na obećanjima lokalne vlasti. Niška vlast je još jednom pokazala da niti dobro planira niti ima rezultate kojima može da se pohvali.“

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com