Politika

Miodrag Stanković: Prvo rešite zagađen vazduh, pa onda gradite Akva park

Budžet za 2022. godinu Grada Niša nije prošao pravu stručnu i javnu raspravu, što znači da ga je aktuelna vlast predložila bez konsultacije sa građanima i stručne javnosti, kaže Miodrag Stanković, odbornik koalicije “Niš, moj grad” u Skupštini Grada Niša.

Stanković kaže da je usvajanje budžeta na današnjoj sednici Skupštine Grada, u najmanju ruku, skandalozno. On naglašava da građani nisu učestvovali u kreiranju budžeta po staroj dobroj praksi, već je on skrojen po meri vladajuće stranke.
“Što se tiče predloga budžeta za 2022. godinu, vraćamo se na nerealna planiranja po pitanju prihoda. Ukupni prihodi i primanja budžeta Grada Niša za 2022. godinu planiraju se na oko 11 milijardi, što je nerealno ukoliko se pogleda izveštaj o realizaciji budžeta za prvih devet meseci 2021. godine, gde su ostvareni prihodi u iznosu od 7 milijardi i 654 miliona dinara, što predstavlja 64.5% u odnosu na plan. Lokalna vlast nema viziju kako Grad treba da funkcioniše što pokazuje budžet za narednu godinu”, kaže Stanković.
On kaže da se prihodi od poreza na zarade u 2022. godini  planiraju na 5 milijardi i 470 miliona dinara, što je nerealno, imajući u vidu prihod od poreza na zarade za prvih 9 meseci u 2021. koji je u iznosu od 3 milijarde i 832 miliona.
“Porez na imovinu je planiran na milijardu i 600 miliona dinara, a realizacija za prvih devet meseci je bila 960 miliona. To znači da će se većim porezima na imovinu, nametima, taksama povećati prihodi, a ne aktivnošću i sposobnošću lokalne samouprave” , objašnjava Stanković.
On kaže da nije protiv izgradnje Akva parka čija je vrednost projekta oko 2 milijarde dinara, ali Grad treba da ulaže u zaštitu životne sredine.
“To je bacanje para u godini u kojoj će takođe biti slabijeg turizma, zbog aktuelne epidemije virusa Covid19. Takođe, problem s kojim godinama muku muče mnogi delovi Srbije su divlje deponije. Na teritoriji Grada Niša ima ih više od sto. Divlje deponije su grupisane i oko rečnih korita Nišave i Južne Morave, ali i oko poljoprivrednih useva, tako da ovaj problem utiče na zagađenje vode, vazduha, zemlje, ali i hrane. Problem deponije u Nišu je višedecenijski”, kaže Stanković.
On kaže da je Nišu potrebno postrojenje za preradu otpadnih voda, dugorčnaa strategija za smanjenje zagađenosti vazduha koji Nišlije udišu godinama.
“Građani su nezadovoljstvo o zaštiti životne sredine pokazali na ulicama, i neće stati dok životna sredina ne bude prioritet kako republičkoj, tako i lokalnoj vlasti”, zaključuje Stanković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com