Politika

Miodrag Stanković: Pare iz budžeta Grada koje se troše na kazne preusmeriti na besplatne udžbenike i vrtiće

Grad Niš godišnje plaća ogromne iznose po osnovu naknadu štete, dugova, ujeda pasa lutalica. Ukupna vrednost sporova, na osnovu predmeta Osnovnog suda u Nišu iznosi oko 260 miliona dinara. Od 2015. do sada stoji preko hiljadu nerešenih predmeta, rekao je danas Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini grada.

Budžetom za 2023. godinu predviđeno je oko 102 miliona dinara za naknadu štete za povrede ili štetu nanetu od strane državnih organa. Za istu poziciju je u 2022. godini bilo predviđeno 75 miliona, u 2021. godini 57 miliona, a u 2020. godini 52 miliona dinara. Što znači da se taj iznos udvostručio u odnosu na period od pre tri godine, kazao je on.

“Grad Niš godišnje izdvaja između 80 i 100 miliona dinara po osnovu naknade štete zbog ujeda pasa i mačaka lutalica. Milijardu dinara je isplaćeno iz siromašnog budžeta Grada Niša za ove namene u prethodnih 10 godina. Za te pare je moglo mnogo toga da se uradi.

Rešenje za to se krije u izgradnji azila za pse i mačke lutalice u Nišu, koja bi koštala, po proceni nadležnih, oko 200 miliona dinara, ali aktuelna vlast već godinama unazad to izbegava da stavi na dnevni red. Sve to govori da su Gradske uprave jako loše organizovane i da novac koji se koristi za naknadu šteta može mnogo drugačije da se koristi”, istakao je Stanković.

On je tražio da se obezbedi 232 miliona dinara za kupovinu besplatnih udžbenika osnovcima, a toliko novca odlazi na kazne svake godine. Grad Beograd, od 1. septembra obezbediće besplatne udžbenike za svu beogradsku decu, koja pohađaju osnovne i srednje škole na teritoriji Beograda. Grad Beograd je obezbedio novac za svu predškolsku decu, koja će biti subvencionisana sa 100 odsto, nevezano od toga da li idu u državne ili privatne vrtiće.

“Zašto Niš ne bi po uzoru na Beograd obezbedio novac za te namene? Građani Niša nisu građani drugog reda” – pita Stanković.

„Naš budžet je jako siromašan, On nije ni razvojni, ni socijalni – ne može da bude razvojni kada je tri puta manji od budžeta Novog Sada. Nije ni socijalni jer kategorije koje se odnose na socijalno ugrožene nisu kakve smatramo da treba da budu”, dodao je on.

Građani moraju da znaju kako se troši njihov novac i da prate u svakom trenutku šta se sa njihovim novcem dešava. Grad bi trebalo da izdvoji novac za aplikaciju za mobilne telefone, preko koje bi građani mogli da prate u svakom trenutku na šta se troši njihov novac.

Vlast se u ovih deset godina netransparentno ponaša i novac se troši nedomaćinski, a na ovaj način bi građani imali uvid u to kako se troše pare, imajući u vidu da budžet pune poreski obveznici i da je to budžet Nišlija”, zaključio je Stanković na konferenciji za novinare.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com