Politika

Miodrag Stanković: Odustati od izgradnje prihvatilišta u Gadžinom Hanu i pronaći adekvatnu lokaciju za izgradnju Azila u Nišu

Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša podneo je odborničku inicijativu kojom zahteva da se odustane od izgradnje prihvatilišta za pse u selu Duga Poljana, na teritoriji opštine Gadžin Han.

„Zahtevam od nadležnih da se odustane od izgradnje prihvatilišta za pse u selu Duga Poljana, na teritoriji opštine Gadžin Han i da se iznađe lokacija za izgradnju Azila na teritoriji Grada Niša, sa svim neophodnim uslovima za adekvatno zbrinjavanje životinja“,  izjavio je Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša.

Odluka da se izgradi prihvatilište u selu Duga Poljana u Gadžinom Hanu nije dobra iz više razloga, kaže Stanković.

On navodi da u selu nema tehničke vode, ni kanalizacije.

“Životinje će biti daleko od mreže veterinara i kontrole nadležnih institucija. Postavlja se pitanje ko će raditi i koliko radnika će raditi na održavanju prihvatilišta, s obzirom da to moraju biti stručna lica. Кako će se hraniti psi smešteni u prihvatilištu, odnosno iz kojih sredstava će se nabavljati hrana za životinje. Кoliko veterinara će biti potrebno i ko će plaćati usluge i troškove prevoza veterinara, jer se prihvatilište nalazi na lokaciji koja je udaljena 25 kilometara od Niša.Za sve navedeno ne postoji adekvatna analiza stručne javnosti kojom će se potvrditi opravdanost izgradnje prihvatilišta“ –istakao je Stanković.

Stanković dodaje da Grad Niš na godišnjem nivou izdvaja između 80 i 100 miliona dinara po osnovu naknade štete zbog ujeda pasa i mačaka lutalica.

“Podnosio sam brojne amandmane na Budžet Grada Niša koji se tiču izgradnje Azila za pse i mačke lutalice. Izgradnja bi koštala, po proceni nadležnih oko 180 miliona dinara. Regionalni azil za pse zahteva mnogo veća ulaganja, transportne troškove, povećava broj zaposlenih, dok gradski azil uz mnogo manja sredstva i uz pomoć volontera može da se organizuje na mnogo efikasniji način“, zaključio je Stanković.

Vojkan Živković, ispred svih niških udruženja za zaštitu životinja, rekao je da su protiv izgradnje prihvatilišta za napuštenje životinje u Gadžinom Hanu jer on ne uspunjava uslove. Podržavamo izgradnju Azila, ali gradskog azila koji bi bio u neposrednoj blizini, gde bi ljudi mogli da dođu da posete napuštene životinje kao i udome.

“Svi mi iz udruženja za za zaštitu životinja smatramo da je najbitnija vakcinacija i sterilizacija, to je prioritet niških životinja, time se smanjuje broj neželjenih legla ali i broj odbačenih štenaca a u perspektivi i broj životinja na ulici. Manji broj životinja na ulici, manji broj problema za građane, a onda u nekoj daljoj perspektivi, uz pažljivo pripremljen plan je rešenje upravo taj gradski Azil, u ovom slučaju sa mnogo troškova po Grad i sa mnogo manje pasa”,  zaključio je Živković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Које бре то мачке нападају и уједају људе по Нишу и где?? Какве су то небулозе?!?

  2. Neka ih vodi kuci onda ako je protiv izgradnje azila i on i onaj do njega, a ne da nas laju i napadaju na ulicu.
    A Vojkan posto ih toliko voli i hrani na ulici predlazem da ih vodi kuci.
    Kod Caira ne mozes da prodjes od njegove kucke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com