Politika

Miodrag Stanković: Obezbediti najugroženijim građanima po 15.000 dinara za ogrev

Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša podneo je odborničku inicijativu kojom traži da se rebalansom budžeta za 2022. godinu predvide sredstva kojim će socijalno najugroženije stanovništvo, njih oko 6.200 po evidenciji Centra za socijalni rad, dobiti vaučere od 15. 000 dinara i obezbede paketi pomoći.

 

„Građani Niša su u ozbiljnim finansijskim problemima, nalazimo se usred energetske krize. Poskupljenja energenata dalekosežno pogađaju ne samo socijalno ugroženo stanovništvo, već i sve građane. Socijalno najugroženiji građani zbog visoke cene energenata nisu u mogućnosti da prevaziđu poteškoće u vezi sa nabavkom ogreva za predstojeću zimu”, kazao je.

S obzirom da poskupljenja najviše pogađaju socijalno ugrožene kategorije stanovništva, odbornik Stanković predlaže:

1. Da se rebalansom budžeta za 2022. godinu obezbede sredstva kojim će socijalno najugroženije stanovništvo (oko 6.200 po evidenciji Centra za socijalni rad) dobiti vaučere od 15. 000 dinara koje će koristiti za plaćanje računa ili refundaciju troškova za kupovinu ogrevnog drveta, uglja, peleta ili mazuta;
2. Da se obezbede paketi pomoći sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu, za sve penzionere koji imaju penziju ispod 30.000 dinara, kao i socijalno ugroženim licima koja su na evidenciji Centra za socijalni rad (40.079 lica)“ – izjavio je Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša.

„S obzirom da je pokrajinska vlada Vojvodine, koja je značajno razvijenija od juga Srbije, izdvojila 50 miliona dinara za nabavku energenata, kao i 35 miliona dinara za pakete pomoći u hrani i sredstvima za higijenu za socijalno ugroženo stanoviništvo na teritoriji Vojvodine, smatram da Niš mora da obezbedi novac za socijalno ugrožene građane“, dodao je Stanković.

Podsetio je da je kontinuirano poskupljenje cena osnovnih životnih namirnica udar na kućni budžet svake porodice u Srbiji, a posebno na socijalno ugroženo stanovništvo. Gotovo da ne postoji grupa namirnica koja je zadržala istu cenu u odnosu na prošlu i početak ove godine. Došli smo u situaciju da građani kupuju hranu na komad ili pazare samo ono što moraju. Кupovina prosečne potrošačke korpe predstavlja izazov čak i za prosečnu srpsku porodicu.

“Moramo učiniti sve što je potrebno kako bi svi zajedno prevazišli krizu u kojoj se nalazimo, a krizu najviše osećaju najugroženiji “, zaključio je Stanković.

Podaci zavoda za statistiku jasno govore da je siromaštvo najizraženije na jugu Srbije, da je prosečna plata višestruko niža na jugu u odnosu na ostale delove Srbije. Posebno su ugrožene mnogočlane porodice, iz ruralanih opština, porodice sa samo jednim roditeljem, porodice sa članom koji je osoba sa invaliditetom, žrtve porodičnog nasilja i ljudi bez doma.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. DA ZIVIMO U NORMALNOJ DRZAVI SVAKI GRADJANINU BI DOBIO ODREDJENU SUMU ZA PREVAZILAUENJE ENERGETSKE KRIZE, A OVAKO??? LIPŠI KONJU DO ZELENE TRAVE!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com