Politika

Miodrag Stanković: Obezbediti besplatne udžbenike deci

Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša, podneo je inicijativu kojom traži da Skupština Grada Niša da preporuku školama za izbor besplatnih udžbenika.

 

„Umesto da interes roditelja i đaka bude na prvom mestu, interes izdavača je prevladao. Godinama se favorizuju pojedini izdavači knjiga, a ko na kraju plaća najskuplju cenu? Roditelji. Znamo koliko košta školska godina, počevši od udžbenika, pribora, odeće, obuće i ostalih potreba đaka. A sada kad je moguće da se bar oslobode troškova plaćanja udžbenika, to ne može, jer nekome ne odgovara“ – izjavio je Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša.

Zakonski rok za izbor udžbenika koji će se koristiti u nastavi bio je 15. april 2021. godine. Besplatne udžbenike na sajtu besplatnabiblioteka.com odobrilo je Ministarstvo prosvete Republike Srbije i oni se nalaze u Кatalozima udžbenika Ministarstva. Direktori pojedinih niških škola ovaj stav Ministarstva nisu ispoštovali već su se opredelili za klasične štampane udžbenike.

„Činjenica je da je većina građana Niša u nezavidnoj materijalnoj situaciji i da su veliki troškovi školovanja dece. Roditeljima bi svakako mnogo značilo da deca udžbenike koriste besplatno ili ako se opredele da ih štampaju taj trošak bude znatno manji od klasičnih štampanih udžbenika. Roditelji sada moraju da plaćaju knjige i do 200 evra.
Кao odbornik u Skupštini Grada Niša podnosio sam inicijativu kojom sam tražio da se obezbede besplatni udžbenici za đake osnovnih i srednjih škola. Кako ta inicijativa nije prihvaćena očekivao sam da će bar prethodno opisano rešenje biti prihvaćeno od strane direktora škola“ – dodao je Stanković.

 


Skupština Grada Niša bi trebalo da upozna sve odbornike i javnost koje su to škole koje su se odlučile za klasične udžbenike i koje nisu iskoristile mogućnost da đaci dobiju besplatne udžbenike i koji su razlozi za to.

Takođe, obaveza direktora škola po Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja je da pre donošenja odluke o izboru udžbenika konsultuje Savet roditelja, Član 120, stav 6, tačka 3., u kome se kaže „Savet roditelja učestvuje u predlaganju izbornih sadržaja i u postupku izbora udžbenika“.

„Zahtevam da se utvrdi da li je ta zakonska obaveza ispoštovana od strane direktora škola.
Zahtevam da Skupština Grada Niša produži rok za izbor udžbenika i da da preporuku školama da besplatne udžbenike uvrste u svoj plan i program, a sve u korist građana Niša, odnosno roditelja dece koja se školuju“ – zaključio je Stanković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Neka gradski odbornici odvoje deo svojih primanja iz državnog budžeta za knjige dece u Nišu. Ionako ništa korisno ne rade za interes građana već samo za svoje interese. Treba oduzeti plate gradskim parazitima što su na državni kazan zbog nerada i javašluka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com