Politika

Miodrag Stanković: Izgraditi spomenik Dr Zoranu Đinđiću u Nišu

Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša podneo je odborničku inicijativu kojom traži da se na narednoj sednici Skupštine Grada Niša donese odluka o izmenama odluke o podizanju i održavanju spomenika i spomen obeležja na teritoriji grada, kao i da se rebalansom budžeta za 2023. godinu opredele sredstva za izgradnju spomenika Dr Zoranu Đinđiću, prvom demokratskom premijeru i reformatoru.

„Ove godine obeležava se tačno 20 godina od ubistva Dr Zorana Đinđića, pa je, smatram i pravi trenutak da se nakon toliko godina pokrene inicijativa o izgradnji spomenika u njegovu čast. Prostor koji bi najviše odgovarao za izgradnju spomenika je amfiteatar u parku Čair. To je pravo mesto za čoveka kao što je bio Dr Zoran Đinđić, koji je pored toga što je bio političar, bio i profesor.

Stanković kaže da ideja o izgradnji spomenika državniku, koga mnogi smatraju pokretačem ključnih reformi u Srbiji, bi trebalo da bude predmet konsenzusa svih nas. To je i glavni motiv zbog kog bi Niš i njegovi građani trebalo da mu se oduže. Da i oni koji možda tokom njegovog delovanja se nisu slagali sa njim danas vide njegovu veličinu i podrže, makar tada bili njegovi protivnici, ideju da jedan takav velikan srpske demokratije dobije u Nišu jedan takav spomenik.

„Zoran Đinđić je najveći političar i najveći vizionar koji je živeo u Srbiji. On može da bude motivacija svim ljudima, pre svega mladima. Kada vam se učini da je nešto nemoguće, setite se Đinđića, on jeste personifikacija mogućeg.

Stanković smatra da je Zoran bio personifikacija časti, zato što je uvek izgovarao ono u šta je verovao i integriteta, jer je uvek radio ono što je govorio.

“Zoran Đinđić je Srbiju, u vreme svog mandata, doveo u centar pažnje evropske, pa i svetske javnosti, i činilo se da će ona, sa njim na čelu, postati neka vrsta tranzicionog čuda. Đinđić je, nakon što je krajem 2000. godine izabran za prvog demokratskog premijera Srbije, pokrenuo proces ubrzane demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih promena“”, dodao je Stanković.

On dodaje da je Zoranovo ubistvo pucanj na demokratiju, namera da se zaustavi proces demokratizacije i modernizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi nakon pada režima Slobodana Miloševića.

“Pozivam sugrađane da se okupimo u nedelju 12. marta, u 12 sati, na Trgu Kralja Milana kako bismo šetali do Saborne crkve, gde će se u 12:30 sati održati pomen. Na taj način obeležićemo 20 godina od Zoranovog ubistva i ukazati poštovanje jednom od nas“,  zaključio je Stanković.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com