Politika

MIODRAG STANKOVIĆ: Inicijative za ozdravljenje komunalnog sistema i spas gradskog budžeta

Odbornik koalicije „Niš, moj grad“ u Skupštini Grada Niša Miodrag Stanković podneo je dve inicijative, koje se odnose kako ističe, na komunalni sistem, koji je u kolapsu. Problemi u toj oblasti se prema njegovim rečima gomilaju počev od 2012. godine, pa do danas. Stankovićeve inicijative imaju za cilj da oporave jedan deo komunalnog sistema u gradu, a to je pripajanje JКP „Gorica“ JКP „Mediana“ i spajanje „Nišstana“ i Gradske stambene agencije“.

Stanković kaže da je JКP „Gorica“ dugogodišnji gubitaš, a iznos dugova vrtoglavo raste i trenutno, kako tvrdi, iznosi 120 miliona dinara.

“JКP „Gorica“ je napravila gubitke Gradu od preko 600 miliona dinara jer je određene delatnosti davala privatniku. Za taj novac moglo je da se izgradi deset novih vrtića ili sedam novih škola ili da se obezbede besplatni udžbenici i lap topovi za sve đake osnovnih i srednjih škola čiji su roditelji korisnici socijalne pomoći“, kaže Stanković.

On podseća da loše finansijsko stanje u ovom preduzeću datira još iz 2015. godine, kada je više stotina tužbi došlo na naplatu, a račun mesecima bio u blokadi. Radnicima su plate kasnile sedam meseci, a kako Grad nije imao para, predložio je da JКP “Gorica” pozajmi novac od drugih javnih preduzeća.

Što se tiče inicijative da se spoje dva preduzeća sličnih delatnosti, Gradska stambena agencija i Nišstan, Stanković kaže da je cilj da se građanima, s jedne strane, omogući izgradnja stanova po povoljnim cenama.

„S druge strane bi se tako poboljšala usluga hitnih intervencija, tekućeg održavanja i komercijalnih usluga stambenih zgrada. Prednost je i u tome što bi se smanjio broj radnika u tzv. ,,režiji”, a na račun toga bi mogao da se poveća broj radnika koji se bave zanatima i koji su deficitarni već dugi niz godina. Tako bi i gradnja i intervencije bile daleko brže i jeftinije. Takođe je dobro da se kapitali ovih preduzeća spoje i njima upravlja iz jednog centra što je racionalnije i efikasnije”, zaključuje Stanković.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com