Zdravlje

Ministarstvo zdravlja saopštilo u kom restoranu su se zatrovale Nišlije

Povodom trovanja hranom većeg broja građana Niša, od kojih se sedmoro javilo i Klinici za infektivne bolesti UKC Niš oglasilo se danas Ministarstvo zdravlja i saopštilo da je Institut za javno zdravlje Niš prijavio 19. februara epidemiju gastroenterocolitisa u restoranu „Butik“ , zbog čega je taj restoran zatvoren na četiri dana, a tri zaposlena su dobila prekršajne naloge.

U saopštenju se navodi da su nadležene inspekcije reagovale, naložile vanredni sanitarni pregled zaposlenih i mikrobilošku analizu briseva.

„Od ukupno 20 briseva, sedam briseva je neispravno zbog aerobne mezofilne bakterije. To su brisevi radnih površina, brisevi ruku zaposlenih i brisevi radne odeće. Izvršena je vanredna dezinfekcija objekta“, kazali su u Ministarstvu zdravlja.

U saopštenju se navodi da je zbog propusta u održavanju higijene u objektu zameniku šefa kuhinje izdat prekršajni nalog, dok su dva zaposlena dobila prekršajne naloge zbog propusta u održavanju lične higijene.

„Protiv pravnog lica i odgovornog lica biće podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka“, kazali su u Ministarstvu zdravlja.

Pri kontrolnom inspekcijskom nadzoru koji je obavljen 23. februara, kazali su u Ministarstvu zdravlja, ustanovljeno je da je restoran postupio po izrečenim merama, zbog čega je prestala zabrana rada.

Direktor Klinike za infektivne bolesti Miodrag Vrbić rekao je juče da je zbog trovanja hranom zaraženom bakterijom salmonela na bolničkom lečenju petoro pacijenata sa izraženim stomačnim tegobama.

Prema njegovim rečima, veći broj ljudi sa lakšim tegobama javljao se proteklih dana lekarima za savet, a pretpostavlja se da je ukupno inficirano 20 do 30 ljudi.

Nezvanično, svi oboleli jeli su hranu sa prelivom koji je bio zaražen salmonelom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com