Ekonomija

Ministarka rudarstva i energetike: Završeni radovi na gasnoj interkonekciji Srbija-Bugarska

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da su završeni svi radovu na gasnoj interkonekciji Srbija-Bugarska.

Ona je, tokom obilaska tog “strateški značajnog projekta” za Srbiju kazala da očekuje puštanje gasovoda u probni rad do kraja nedelje, saopštio je njen kabinet.

Rekla je i da će se time omogućiti sigurnije i stabilnije snabdevanje Srbije gasom iz različitih izvora, “posebno iz Azerbejdžana”.

U saopštenju piše da je kazala da je gasovod Srbija-Bugarska prvi veliki projekat u energetici koji je završen na vreme, za 12 meseci.

“Izgrađeno je 109 kilometara novog gasovoda, četiri merno-regulacione stanice u Pirotu, Dimitrovgradu, Beloj Palanci i Nišu, kao i jedna velika primopredajna stanica u Trupalama. Očekujem puštanje gasovoda u probni rad do kraja nedelje”, rekla je ona.

Podsetila je da je potpisan ugovor o interkonekciji sa “Bulgartransgasom” i komercijalni ugovor o snabdevanju do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana, do kraja sledeće godine.

Prma njenim rečima, iz Azerbejdžana će se Srbija snabdevati sa 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026. dok se od 2027. te količine mogu povećati i tri puta.

Ukazala je da je gasovod Srbija-Bugarska važan i zbog gasifikacije jugoistočnog dela Srbije i procesa zelene tranzicije, te da će omogućiti priključenje privrede i domaćinstava na gas.

“U procesu zelene tranzicije bitno je da imamo sigurno snabdevanje gasom, da možemo da pređemo sa korišćenja uglja i mazuta na gas koji je čistiji izvor energije”, rekla je ona.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com