Društvo

Ministar Martinović u Nišu: SKIP centar uskoro počinje sa radom

Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović obišao je danas SKIP Centar, Srpsko-korejski informatičko-pristupni centar i najavio njegovo zvanično otvaranje. Uspostavljanjem SКIP Centra, osim usavršavanja državnih službenika, otvaraju se vrata i građanima i start-ap kompanijama koji će imati besplatan pristup svim uslugama centra.

Grad Niš, prvi je grad posle Beograda koji je dobio SKIP Centar.

Foto: J.M.

“U ovom centru u Beogradu koji je otvoren pre pet godina različite programe obuke prošlo je preko 70 000 ljudi. Jedan od prioriteta Vlade Srbije je digitalizacija naše Uprave i zato ulažemo velike napore da pojačamo digitalnu pismenost i naših građana i javnih službenika. Kolege su mi rekle da u Nišu postoji bolja oprema od one u Beogradu, zato što je u međuvremenu prošlo pet godina, a informatičke – tehnologije se brzo razvijaju”, kazao je dr Martinović.

On navodi da će mnogo otvaranje SKIP centra biti od velike koristi Nišlijama i stanovnicima južne Srbije, jer će im se pružiti prilika da se potpuno besplatno edukuju,  pokažu svoje znanje, dodatno usavrše i još dosta toga nauče.

“Podatak iz Ministarstva državne uprave i lokalne samourave da u ovom trenutku imamo jedan i po milion takozvanih e-  građana, koji aktivno koriste sve aplikacije koje se nalaze na portalu e – uprava. Ovih dana sa radom počela je i nova aplikacija e – agrar i e – izvod, što doprinosi ubrzavanju administrativnih postupaka, što je i cilj”, pojašnjava Ministar državne uprave i lokalne samouprave.

Projekat je finansirala Vlada Republike Koreje u vrednosti od 250.000 evra, preko Nacionalne agencije za informatičko društvo Republike Koreje, a sprovelo ga je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. Grad Niš je korisnik projekta.

Foto: J.M.

“Mi smo jedni od retkih korisnika u Evropi koji imaju priliku da dobiju savremene alate iz Južne Koreje, jer ovo nije samo jedan izrgrađen objekat, već kompletna međunarodna struktura koja stoji svega, u smislu znanja i prenosa iskustva. Jedni od drugih učimo i nalazio najbolje modele kako da naše građane što više digitalno opismenimo i u svakom pogledu budemo približniji Južnoj Koreji nego što jesmo sada”, kazao je Ivan Pavlović, iz Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj koji je bio u poseti Koreji i preneo iskustva.

On pojašnjava da set obuka koje će se održavati u ovim prostorijama obuhvata osnovni paket kako raditi u programima Wordu i Exelu,  osnoni elementi korišcenje e – servisa do nekih naprednijh koji su produkivniji i tiču se zarade i ekonomskog dobitka. Obuke će besplatno moći i da pohađaju i osnovci i srednjoškolci koristeći moderne alate za približavanje tehnološkom preduzetništvu.

SKIP centar je dve godine za redom dobio priznanje da je najuspešniji centar ovog tipa na svetu od ukupno 60 centara koji funkcionišu zahvaljujući podršci Republike Koreje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com