Društvo

Mima, jedina devojka koja pliva za Časni krst

Želja mlade Nišlijke Mime Stanković (25) da pliva za Časni krst ispunila se ove godine mada je to želela da učini već nekoliko godina, ali je uvek nešto iskrslo i odvelo je na drugu stranu. Sada je jedina devojka koja će se sa 19 pripadnika jaček pola boriti da prva stigne do Bogojavljenskog krsta. Mada za Časni krst pliva 19 plivača koji su se prvi prijavili i prošli lekarske preglede, Mima je 20 učesnik ovog nadmetanja.

“Već dugo želim da plivam za Časni krst i želja mi se konačno ispunila, a posebno se ponosim time što sam jedina devojka koja je to učiniti ove godine”, kaže Mima. “Za mene je to velika čast jer se radi o velikom danu, Bogojavljanaju, i na to ne gledam kao na puko plivanje do cilja, već kao na poduhvat koji je posevćen našoj veri”.

Mima dodaje da ne razmišlja o tome da li će, ili ne, prva stići do Časnog krsta. Kaže da joj je važno da učestvuje, a ako uspe da bude prva biće to najradosniji trenutak za nju.

“Fizički sam potpuno spremna za plivanje na otvorenom bazenu i na niskoj temperaturi. Navikla sam na to, a dosta iskustva u plivanju sam stekla i tokom boravka u Americi gde sam radila kao spasilac na bazenu. Prvi lekarski pregled, onaj opšti, sam prošla, a sada nas očekuje i specijalistički pre samog plivanja, ali verujem da ni tu neće biti problema”, dodaje Mima. “Moram da priznam i da sam se, kada sam odlučila da se prijavim da plivam, malo sebe i pripremala za to. Uglavnom u kupatilu i pod tušem sa hladnom vodom”, kroz smeh dodaje Mima.

Podršku dobija i od svoje porodice, mlađe sestre Une, mame Ivane i tate Nenada. Kaže da je porodica uvek bila uz nju i da je podržala svaku njenu odluku.

“I 19.januara kada skočim u bazen i zaplivam ka Časnom krstu oni će biti pored bazena i moji najvatreniji navijači”, dodaje Mima.

Mlada Mima Stanković je sportista pa joj to olakšava izazov koji se nalazi pred njom. Niška javnost je zna kao člana Ženskog fudbalskog kluba “Mašinac” u kome već 12 godina uspešno “pika” fudbalsku loptu. Igra na poziciji centralnog napadača. Uz to, Mima je trenutno i na prvoj godini doktorskih akademskih studija Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu. I to je samo još jedna potvrda da ova mlada Nišlijka ne zna za prepreke ili ih sa uspehom prevazilazi težeći većim izazovima, a to je pokazala i sada.

“Bojim se da svaka moja odluka bude za moje najbliže iznenađenje”, priča Mima. “Tako je bilo i sa odlukom da plivam za Časni krst, ali je tako bilo i kada sam odlučila da treniram fudbal. Na sreću, moja porodica ima puno razumevanja za sve moje odluke i podržavaju me u tome što mi u mnogome olakšava put ka cilju”.

Za “Mašinac” je počela da trenira kao devojčica. Na njen zahtev da je odvedu na trening njeni roditelji su bili malo zbunjeni, a prva reakcija je bila kako jedno tako krhko, žensko čeljade da se bavi fudbalom koji je nekako uvek ptihvatan kao “muški sport”.

“Moja prva molba nije bila uslišena, ali sam ja nastavila u Čairu da jurim za fudbalom in a moju veliku sreću primetio me je neko od trenera iz “Mašinca”. Oni su onda razgovarali sa roditeljima i nekako su uspeli da ih ubede da dođem u klub u kome sam već 12 godina i gde se osećam kao svoj na svome jer je fudbal moja velika ljubav”, objašnjava Mima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com